Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 06.01.2024. 18:00

Globalno tržište fosfatnih đubriva doživljava ekspanziju

Rast svetske populacije i sve veća potražnja za hranom biće presudni faktori koji će uticati na proizvodnju i potražnju.

Foto: Depositphotos/singkham
  • 180
  • 28
  • 0

Globalno tržište fosfatnih đubriva doživljava ekspanziju koju pokreće rast globalne populacije i potreba za proširenjem proizvodnje hrane. Prema novom izveštaju konsultantske kuće za istraživanje tržišta "Persistent Market Research", rast će dostići 71,67 milijarde dolara do kraja 2030. godine, prenosi Exame. Tržište će, dakle, nastaviti da raste do kraja decenije.

Traže se kvalitetna đubriva, menjaju se trendovi

Poljoprivrednici traže đubriva koja nude veći sadržaj i postepeno oslobađanje hranljivih materija, povećavajući prinose useva i minimizirajući uticaj na životnu sredinu. Ovaj trend pokreće potražnju za specijalnim mešavinama, đubrivima s kontrolisanim otpuštanjem i fertigacijom (primena đubriva kroz sisteme za navodnjavanje).

Izazov je postići odnos u primeni na terenu i održati isplativost na koju su uzgajivači navikli, jer su zainteresovani za održivije prakse koje pokreću razvoj organskih i bioloških đubriva.

Sve je veći fokus na održivosti proizvodnje i brige za životne sredine, uključujući minimiziranje otpada, istraživanje alternativnih izvora fosfata i zagovaranje recikliranja nutrijenata putem komposta i biođubriva. Tržište očekuje povećanje konkurencije i fluktuacije cena. Menjaju se zakonski propisi o upotrebi đubriva i uticaju na životnu sredinu.

Napreduju i tehnološke inovacije kao što su nanotehnologija i premazi sa kontrolisanim otpuštanjem što poboljšavaju efektivnost fosfatnih đubriva. Inovacije mogu pomoći u smanjenju količine koja se primenjuje uz poboljšanje prinosa biljaka.

Nestabilna politička situacija

Na tržište fosfatnih đubriva utiče i geopolitička nestabilnost koja dodatno povećava cene. Tržište je koncentrisano u nekoliko ključnih regiona što ga čini ranjivim.Trenutni geopolitički kontekst podstiče diversifikaciju lanaca snabdevanja i ulaganja u istraživanje novih rezervi fosfata. Brazil je najveći kupac i ne iznenađuje interes da ima domaću proizvodnju.

Kompanija sa ruskim kapitalom i sedištem u Švajcarskoj je 2022. godine uložila milijardu dolara i pokrenula najveći projekat kompanije izvan Evrope, uz obećanje veće proizvodnje đubriva u Brazilu. Dozvolu za početak rada je dobila u decembru prošle godine. Očekuje se da će proizvoditi jedan milion tona godišnje, što predstavlja 15 odsto nacionalne potražnje za ovim đubrivom.


Tagovi

Đubrivo Fosfatno đubrivo Tržište fosfatnog đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.