Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gol(a) u bašti
  • 03.05.2019. 18:00

Golo baštovanstvo ima svoj svetski dan

Povezanost čoveka sa prirodom i prihvatanje ljudskog tela onakvim kakvo je stvoreno - glavna je poruka koju nosi Svetski dan golog baštovanstva i onih koji ga obeležavaju.

Foto: Depositphotos/Karuka
  • 281
  • 7
  • 0

Svetski dan golog baštovanstva obeležava se prve subote u maju. I tako već više od deset godina. Lično, tek sam prošle godine saznala za ovaj dan, koji su organizovali Mark Storej, tada konsultant za nudistički časopis i permakulturista Jakob Gabrijel, kao projekat slobode tela. 

Prvo obeležavanje World Naked Gardening Day- a (WNGD) bilo je u septembru 2005. godine, kada su se okupili hortikulturisti i goli fotografisali, obrezujući grmlje. Nakon dve godine obeležavanje je prebačeno na maj. Kako je i običaj za ovakve pojave, inicijativa šačice ljudi proširila se na čitav svet. 

Povezanost čoveka sa prirodom i prihvatanje ljudskog tela onakvim kakvo je stvoreno - glavna je poruka koju nosi ovaj dan i oni koji ga obeležavaju. Takođe, ovim se danom želi promovisati i samo baštovanstvo jer, kako WNGD navodi na svojoj stranici, baštovanstvom se mogu baviti svi, živeli u ruralnim ili urbanim sredinama, makar na raspolaganju imali samo prozorsku dasku. 

Tako će sutra, 4. maja mnogi baštovani, širom sveta u svoje bašte otići goli. Orezivaće grmlje, saditi ili brati povrće, kopati ili tek uživati u mekoj travi kao od majke rođeni - upijajući svakim centimetrom gole kože sunce, vetar i biti potpuno uklopljeni u prirodu, gde nam je i mesto. 

A što nije na društvenim mrežama, kao da se nije ni dogodilo - pravilo je kojima većina nas svakodnevno podleže. Tako će sutra, posebno na Instagramu, osvanuti fotografije golih muških i ženskih tela, kako mladih, tako i starih, ovlaš prekrivenih "najkritičnijih" mesta. Naravno, biće i onih hrabrih koji će se ogoliti u potpunosti. Neki od njih će raditi u privatnim baštama, bez straha da ih u tom činu posmatra začuđeni komšija, a neki će, pomalo egzibicionistički to isto napraviti u nekom javnom parku. 

Organizatori ističu kako događaji poput WNGD-a mogu pomoći u razvijanju osećaja zajedništva, podsetiti nas na vezu sa prirodnim svetom, istovremeno čineći dobro za životnu sredinu i Zemlju. 

I ne, ne morate se fotografisati i javno objaviti da ste bili goli u bašti. Ako imate dobro ograđen vrt, možete to napraviti da vas baš niko ne vidi. Možete raditi u bašti sami, u dvoje ili više vas, ako delite jednak entuzijazam. 

Nekako verujem da je zaista fantastičan osećaj svakim delićem kože doživeti i osetiti prirodu oko sebe. 

Ako se upustite u ovaj poduhvat, javite nam u komentarima kako ste se osećali radeći u bašti - goli. 


Tagovi

Golo baštovanstvo Svetski dan golog baštovanstva Poruka Worldnakedgardeningday Mark Storej


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.