Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 29.06.2022. 10:30
  • Jablanički okrug, Leskovac

Grad kod Leskovca "obrao" maline

Maline kod mojih komšija više ne moraju da se beru, sve su obrane, a u mom dvorištu nevreme je smlatilo sve jabuke petrovke i kajsije, žali se meštanka leskovačkog cela.

Foto: Vladimir Nikolić (ilustracija)
  • 117
  • 9
  • 0

Golemu Njivu, Zlokućane i još nekoliko sela u tom delu Leskovca zahvatio je juče posle podne (28.6) grad, koji se pri zemlji ledio, iako je samo minut ranije grejalo sunce i uništilo letinu, posebno voće, javljaju čitaoci Jugmedie.

"Grad je bio sitan, ali se pri dnu nekako ledio. Maline kod mojih komšija više ne moraju da se beru, sve su obrane, a u mom dvorištu nevreme je smlatilo sve jabuke petrovke i kajsije", žali se meštanka tog sela i tvrdi da je grad praćen jakom olujom najviše uništio voće.

Oblaci iz pravca Rumunije

Nevreme praćeno snažnim vetrom, pljuskovima i sporadičnim gradom pogodilo je i delove zaječarskog i knjaževačkog kraja, prenosi RTS.

Oblačni sistem koji je došao iz pravca Rumunije doneo je kasno posle podne pojedinim delovima zaječarskog i knjaževačkog kraja olujno nevreme praćeno snažnim vetrom, pljuskovima i sporadičnim gradom.

Najviše stradalo voće (ilustracija, foto: I. Milanović)

Prema podacima meteorološke stanice Knjaževac i na osnovu prijava građana na društvenim mrežama, jak vetar zahvatio je potez od sela Sastavka preko Glogovca do Vasilja, gde je na pojedinim mestima oluja oborila nekoliko stabala, dok je na području Vlaškog Polja i Zubetinca bilo i grada.

Velike količine kiše

U tim selima je za kratko vreme palo 35 litara kiše po kvadratnom metru, a u Knjaževcu oko 18 litara. Za sada nema informacija o obimu pričinjene štete u selima gde je bilo grada.

Leskovcu je oko 19 časova pao kratkotrajni pljusak praćen vetrom, a u tri sela podno Babičke gore, kako kažu meštani, padao je sitan grad. Protivgradni strelci dejstvovali su iz 31 stanice na teritoriji grada Leskovca.

Podsetimo, jako nevreme praćeno vetrom i gradom prečnika kokošijeg jajeta pogodilo je nedavno i veći deo topličkog okruga. Grad je padao nekih dvadesetak minuta i uništio gotovo sve poljoprivredne kulture, uključujući i višnju čija je berba trebalo da se obavi za par dana. U Vodicama, pored Prokuplja, grad je za manje od pola sata potukao sve višnje, uništio šljive, a i kukuruz ostavio u jako lošem stanju.

Tropske temperature

Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za područje Srbije je na visoku temperaturu do petka u celoj zemlji, a u subotu 2. jula biće još na jugu veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 37 stepeni Celzijusa, na području Beograda 36 stepeni. Lokalno se očekuju i tropske noći.


Tagovi

Grad Nevreme Oluja Vetar Slađana Mitić Kiša Visoke temperature


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta