Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 03.06.2022. 12:00

Grad poharao zapadni deo Hrvatske - zasadi potpuno uništeni

Ovo u životu nisam doživeo, rekao je načelnik opštine Kumrovec Robert Šplajt.

Foto: Fb/Policija zaustavlja KZŽ
  • 356
  • 120
  • 0

U velikom nevremenu praćenom snažnim gradom, koje je tokom večeri pogodilo zapadni deo Hrvatske, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca kao i opštine Kumrovec i Zagorska Sela, uzrokovalo je, sigurno je, stopostotnu štetu na usevima i u vinogradima.

Prema rečima gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, samo je u njegovom kraju punih pet minuta padala tuča veličine oraha do lešnjaka. Kolike su razmere štete koji su pogodili Zagorje, govori i činjenica da vatrogasci nisu mogli da se probiju do oštećenih objekata, a ulice su čistile - grtalice. 

"Ovo u životu nisam doživeo. Još uvek imamo grada na ulici. U nekim mestima i do 10 cm. Čekamo grtalicu da razgrne, na putu je kolaps, automobili stoje. U nekim mestima bilo je nanosa i do 70 cm tuče. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je tuča uspela sve da uništi", rekao je načelnik opštine Kumrovec Robert Šplajt za Zagorje International

I načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak navela im je da je situacija teška.

"Zasadi kukuruza su totalno uništeni, sve je belo kao da je pao sneg", kazala je. 

Kako je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite, na području od Kumrovca do Velikog Trgovišća došlo je do veće količine oborina u obliku grada i kiše. Tuča veličine lešnika-oraha padala je na području Zagorskih Sela, Jezera Klanječkog i Zaboka. U Zagorskim Selima ima nanosa šljunka na ulici.

Dojave građana odnosile su se na poplavljene podrumske prostorije, naviranje padavina i grada na putevima (Klanjec, Kumrovec, Zagorska Sela, Veliko Trgovišće). U Stubičkim Toplicama stablo je palo na električne vodove. Vatrogasna postrojenja i dežurne službe su na mestima pogođenim nevremenom te pokušavaju da otklone štetu.

22.33 Kumrovec, palo je preko 20 cm tuče...

Objavljuje Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županijaČetvrtak, 2. lipnja 2022.

Tagovi

Katastrofa Šteta Tuča Olujno nevreme Stradali usevi


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!