Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 16.02.2017. 19:30

Građanska inicijativa za zabranu glifosata

Ukoliko se za godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam država EU, glifosat će biti zabranjen, a upotreba pesticida smanjena.

  • 2.399
  • 418
  • 0

Evropska komisija odlučila je registruje evropsku građansku inicijativu koja od Komisije traži da "državama članicama predloži zabranu glifosata, izmeni postupak odobravanja pesticida i da odredi nivo na koji se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obavezujuća u celoj Evropskoj uniji."

Inicijativa je službeno registrovana 25. januara 2017. i tako je počelo jednogodišnje razdoblje u kojem će organizatori skupljati potpise podrške.

Odluka Komisije o registraciji inicijative odnosi se samo na pravnu dopuštenost tog predloga. Ukoliko se za godinu dana prikupi milion potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija mora da reaguje u roku od tri meseca. Komisija tada može, ali i ne mora da prihvati predlog, a odluku mora da obrazloži ma šta da odluči.

Srbija je još 2015. godine podržala ovu odluku, jer je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je glifosat kancerogen za ljude. On je na listi odobrenih supstanci, a rok za novu procenu je do 2020. godine, pisao je "Blic".

Foto: 737373 / Pixabay


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić