• Obnovljivi izvori energije
  • 28.03.2017. 08:15

Grade se vetroparkovi u Banatu

Kompanija "Elisio" u Srbiji gradi vetropark "Malibunar", a njen direktor je najavio gradnju još jednog vetroparka kod Alibunara u Banatu.

Foto: wpaczocha / Pixabay
  • 2.488
  • 123
  • 0

Belgijska kompanija "Elisio" (Elicio) će do kraja 2017. godine završiti gradnju vetroparka čija je snaga 8 megavata, obećao je direktor te kompanije Nikolas Brienoge (Nicolas Bruynooghe) prilikom sastanka sa ministrom energetike Srbije Aleksandrom Antićem. Kako prenose Novosti, reč je o vetroturbini "Malibunar" u Vojvodini, tačnije u Banatu.

Uskoro početak gradnje

Brienoge je najavio da će ova kompanija graditi još jedan vetropark pod nazivom "Alibunar", koji će se sastojati od čak 21 vetrogeneratora, pojedinačne snage 2 MW. Tako da će puna snaga tog vetroparka, pri brzinama vetra od 11 m/s, iznositi 42 MW. On je rekao da će deo tog projekta finansirati i Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Antić: Srbija sigurna zemlja za investicije u obnovljivu energiju

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je na sastanku sa belgijskim investitorom naglasio da je ministarstvo kojim rukovodi učiniti sve da se započeti projekti u najkraćem mogućem periodu završe. Antić je istakao da ga raduje to što međunarodne finansijske institucije poput IFC žele da finansiraju projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji istakavši da je to samo jedan od dokaza da Srbija postaje sigurna zemlja za ulaganje.

Foto: wpaczocha / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vetropark Alibunar Energetika Vetar Vojvodina Aleksandar Antić Nikolas Brienoge Elisio Malibunar Banat Zelena energija Obnovljivi izvori IFC


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, ko... Više [+]