Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada duvana
  • 10.05.2016. 11:00

Gradi se novi duvanski kombinat u Podgorici

U Podgorici je počela izgradnja novog duvanskog kombinata na površini od 28.000 kvadratnih metara, a završetak radova očekuje se za godinu dana.

  • 136
  • 4
  • 0

U Podgorici je počela izgradnja novog duvanskog kombinata na površini od 28.000 kvadratnih metara, a završetak radova očekuje se za godinu dana.

Novac ulaže arapska kompanija

Investicija je vredna 10 miliona evra, fabrika će proizvoditi 180 tona duvana mesečno, a novac će uložiti arapska kompanija BMJ Industris FZ LLC. Mašine za fabriku su naručene iz Nemačke i one će omogućiti četiri puta veću proizvodnju u odnosu na stari Duvanski kombinat u glavnom gradu Crne Gore.

Kompanija BMJ Industis FZ LLC jedna od vodećih svetskih firmi u duvanskoj industriji. "Fabrika u Dubaiju proizvodi 200 kontejnera mesečno, a mi očekujemo 100 kontejnera, što je 800 do 900 tona mesečno. Ako u tome uspemo, izvoz duvana iz Crne Gore može dostići oko 800 miliona tona na godišnjem nivou", precizirao je predstavnik investitora Isat Boljević.

Prilika za uvezivanje primarne proizvodnje i prerade duvana

Crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović je ocenio da je izgradnja nove fabrike dobra prilika da se uveže primarna proizvodnja i prerada duvana. "Na taj način polako osvajamo tržište regiona, a trebalo bi da pokušamo da osvojimo i međunarodna tržišta. Teško je pronaći ekonomski smisao u tome što investitor istovremeno obnavlja proizvodnju u starom DKP-u i započinje proces izgradnje nove fabrike. Računica u ovom periodu ne može pokazati pozitivan rezultat, ali je povoljan kada je u pitanju razvijanje strateškog partnerstva", naveo je Ivanović.

Ugovor sa BMJ Industriesom Vlada Crne Gore je zaključila sredinom februara. Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata i ponudila ulaganja od 20 miliona evra.

Foto:bigstockphotos.com;ninulop


Izvori

beta.rs


Tagovi

Duvanski kombinat Arapska kompanija Podgorica Crna Gora Prerada duvana Proizvodnja duvana Petar Ivanović Isat Boljević