Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioenergetska postrojenja
  • 19.05.2015. 12:00

Gradiće se nova postrojenja na biomasu!

PKS predstavila javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava vrednih 1,6 miliona dolara za izgradnju osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase.

Foto: depositphotos.com
  • 159
  • 8
  • 0

U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u vrednosti od 1,6 miliona dolara za izgradnju osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase, odnosno, biogasa, kao dio projekta Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji.

Projekat se sprovodi u okviru međunarodne saradnje Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, sa ciljem unapređenja održivog korišćenja energije kroz diversifikaciju njenih izvora i razvoj tržišta biomase za korišćenje u energetske svrhe u Srbiji.

Mogu se prijaviti i poljoprivredna gazdinstva

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije Poziv je otvorilo 8. maja, a biće otvoren do 15. oktobra 2015. godine kako bi se investitorima pomoglo u izgradnji postrojenja. Novčana sredstva obezbeđuju Globalni fond za životnu sredinu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Kako navode u Privrednoj komori Srbije, pojedinačne donacije po projektu iznosiće 15 odsto od investicione vrednosti projekta, odnosno maksimalno 266.000 dolara, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost projekta veća od 1,2 miliona dolara, a pravo prijave na Poziv imaju privredna društva, zadruge ili fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost (preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva) koji ispunjavaju uslove konkursa.

Srbija poseduje značajne resurse biomase

Maja Matejić, portfolio menadžer za energetiku iz UNDP-a, istakla je da su resursi biomase Srbije veliki i iznose oko 60 odsto potencijala u obnovljivim izvorima energije. Investitori će u ovom projektu dobijati dve tranše, prvu odmah po potpisivanju ugovora, a 70 odsto po završetku projekta, odnosno priključenja postrojenja na mrežu.

"Uslovi za dobijanje ovih sredstava definisani su konkursom, a investitor treba da bude registrovan za obavljanje delatnosti. Isto tako, mora i da obezbedi kredit za finansiranje takve vrste projekata. To znači da mu je banka odborila kredit i da je prethodno prošao tehničku ocenu projekta od strane tehničkog konsultanta banke. Uslov za dobijanje sredstava je i da se biomasa, odnosno biogas, koristi kao energent, prihvatiljive su sve tehnologije, a posebno će biti podstaknuti investitori koji ulažu u nerazvijene krajeve Srbije", istakla je Matejić.

Razvoj elektronske berze biomase

Realizacija ovog projekta veliki je iskorak ka razvoju tržišta biomase i njenog korišćenja u energetske svrhe, a Privredna komora Srbije uz podršku UNDP-a dodatno radi na razvoju elektronske berze biomase. Ovo je bila prva od četiri prezentacije koje će do kraja maja biti organizovane u regionima Srbije.

Dokumentaciju i sve detalje o Javnom pozivu mogu se naći na internet prezentacijama Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Foto: depositphotos.com; moreno.soppelsa


Tagovi

Biomasa Izgradnja postrojenja Poljoprivredna gazdinstva Bespovratna sredstva Međunarodna saradnja Korišćenje energije Investitori PKS Maja Matejić UNDP Kredit za finansiranje Tržište biomase Elektronska berza biomase