Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 15.06.2022. 18:00

Gradiće se privremeni silosi za ukrajinske žitarice - EU i SAD imaju plan

Ukrajina je pre ruske invazije imala 75 miliona tona skladišnih kapaciteta za žitarice, a sada je on oko 60 miliona tona. Hitno nam trebaju privremena skladišta žitarica, poručuju u ministarstvu poljoprivrede

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 862
  • 283
  • 0

Oko 2,4 miliona hektara ozimih useva ukupne vrednosti 1,435 milijardi dolara ostaće nepožnjeveno u Ukrajini zbog ruske invazije, saopštilo je u sredu ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Rečeno je da je poljoprivredni sektor zbog invazije do sada pretrpio gubitke od 4,292 milijarde dolara. Procenjuje se da broj ubijenih životinja na područjima pogođenim borbama uključuje 42.000 ovaca i koza, 92.000 krava, 258.000 svinja i više od 5,7 miliona živine. 

Iako će biti smanjenog obima, novi rod donosi komplikacije jer ta zemlja ima velikih problema sa skladištima koja su puna prošlogodišnjeg roda ili su uništena u ratu.

Nedostaje im 15 miliona tona skladišnog kapaciteta  

Evropska unija razmatra pružanje privremenih skladišnih objekata Ukrajini. 

Zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Markijan Dmitraševič za Reuters je rekao da bi sadašnjim tempom izvoza nedostatak skladišnih kapaciteta u jesen mogao dostići 10 do 15 miliona tona.  

"Ukrajina je pre ruske invazije imala 75 miliona tona skladišnih kapaciteta za žitarice, a sada je on oko 60 miliona tona zbog uništene infrastrukture i ruske okupacije. Hitno nam trebaju privremena skladišta žitarica – priručni, montažni silosi i plastične vreće", rekao je Dmitraševič.

Evropska delegacija bi sledeće nedelje trebalo da poseti granične prelaze i proceni situaciju s inspekcijama i dodatno smanji birokratiju na granicama za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je Dmitraševič nakon sastanka Saveta EU za poljoprivredu i ribarstvo, navodi APK-Inform.

Silosi su ili puni ili uništeni, tvrde u ministarstvu (Foto: Depositphotos/scalatore959)

Problem širina koloseka 

I američki predsednik Džo Bajden izjavio je u utorak kako će privremeni silosi biti izgrađeni duž granice s Ukrajinom, kako bi se olakšao izvoz žitarica, ali i rešila rastuća globalna prehrambena kriza. 

"Blisko sarađujem s našim evropskim partnerima kako bismo 20 miliona tona ukrajinskih žitarica stavili na tržište i pomogli u snižavanju cena hrane", rekao je Bajden na sindikalnoj konvenciji u Filadelfiji.

"Ne mogu izaći preko Crnog mora jer će nestati u vodama", komentarisao je minirani pomorski put.  

Otkrio je da Vašington razvija plan za isporuku ove robe železnicom, ali problem predstavlja širina koloseka koja je u Ukrajini drugačija od onih u drugim EU zemljama zbog čega će morati doći do pretovara na granici. 

U Ukrajini počela žetva, čeka ih logistički kolaps?

"Zato ćemo graditi privremene silose, na granicama Ukrajine, uključujući Poljsku", poručio je američki predsednik. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Skladišta Plan Privremeni silosi Skladišni kapacitet


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.