Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Grčke
  • 08.02.2016. 09:30

Grčka pod invazijom poljoprivrednika

Grčki farmeri spremni na blokadu cele zemlje. Protestuju protiv izuzetno velikih nameta i reforme penzionog sistema.

Foto: vverve/bigstock.com
  • 2.329
  • 225
  • 0

Bugarska gubi strpljenje s grčkim farmerima koji su blokirali granične prelaze prema toj zemlji prošle nedelje. Protestuju naime protiv planirane reforme penzionog sistema.

Nova Vlada planira da ih tereti novim porezima koji su veći za 73%, dok bi povraćaj poreza na gorivo potpuno ukinuli! Vlada planira i da oporezuje i podršku poljoprivrednicima od kompenzacija. Na to su grčki farmeri reagovali oštrim merama.

Bugari će da se žale komisiji?

Kolona kamiona na bugarskoj strani je bila duga i do 5 km, a dan pre 15 km, ali je smanjena jer je promet tokom noći bio omogućen tek na nekoliko sati. Vozači iz Grčke čekali su i po 16 sati na prelazu da uđu u Bugarsku. Nije ovo prvi put da su farmeri blokirali bugarsku granicu, piše EurAktiv.

Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je s grčkom stranom kako bi uprkos protestu propustili promet, no kako nije bilo velikog uspeha, sledeći korak je obraćanje Evropskoj komisiji.

Blokada cele zemlje

Naime, Vlada Koalicije radikalne levice poznatija pod imenom SYRIZA pokušava da uvede reforme zajedno sa međunarodnim kreditorima kako bi započeli sa pregovorima o velikom dugu ove zemlje. No, reforme se tiču penzionog sistema i dovele su farmere do ivice. Grčki farmeri su stoga postavili ultimatum levičarima do nedelje 7. februara 2016. kako bi uspostavili komisiju koja će opozvati reforme i fokusirati se na njihove zahteve.

Ako Vlada ne udovolji njihovim zahtevima, zapretili su s blokadom cele zemlje.

Foto: vverve/bigstock.com


Tagovi

Protesti Bugarska Grčki farmeri SYRIZA


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."