Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža agrar
  • 02.02.2020. 09:30
  • Šumadijski okrug, Ravni Gaj

"Gruža 2020" - savetovanje voćara zavidnog rejtinga

U Ravnom Gaju kod Knića održano je 9. Zimsko savetovanje voćara "Gruža 2020". Šta su iskusni stručnjaci - predavači preporučili i poručili voćarima iz celog regiona, a šta misle proizvođači?

  • 1.204
  • 61
  • 0

Zimsko savetovanje voćara u organizaciji Gruže agrar iz Balosave okupilo je u obližnjem Ravnom Gaju kod Knića više od 500 voćara iz Srbije i inostranstva. Ovaj skup, koji su predavači danas ocenili kao jedan od najznačajnijih i visoko kotiranih u regionu, kao i svake godine obilovao je stručnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz oblasti voćarstva. Centralne teme savetovanja bile su jabuke, šljive i borovnice.

Koliko je porasla proizvodnja jabuka?

Profesor Franci Štampar, sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, od samog početka je predavač na Zimskom savetovanju voćara i danas ovaj događaj ocenjuje kao veoma kvalitetan, ali iznad svega koristan proizvođačima.

"Proizvodnja jabuke u Srbiji porasla je tri puta, a površine pod zasadima su ostale iste. To je dovoljan dokaz da su struka i nauka bile u službi proizvođača i da zajedno postižemo uspeh. Tehnologija ide napred i ovaj skup je idealan način da se ona prezentuje široj publici," ocenio je Štampar savetovanje voćara u organizaciji Gruže agrara.

Stručnjaci preporučuju ručno proređivanje jabuke

Štampar je ove godine odlučio da sa voćarima podeli nova iskustva o proređivanju jabuka i da li je praktičnije to raditi hemijskim putem ili ručno. On je naveo da u Srbiji ne preporučuje ručno proređivanje zbog širenja ervinije. O berbi, čuvanju i pakovanju jabuka govorio je Dragan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dok je o zaštiti jabuka u uslovima promena govorio Aleksandar Jotov, ispred BASF-a.

Šta čeka šljivu u budućnosti?

Pažnju voćara privukle su i teme o bolestima i štetočinama borovnice, upravljanje kvalitetom jagodastog voća u toku skladištenja, kao i tehnologija ishrane mladog zasada višnje. Međutim, ove godine bilo je reči i o budućnosti proizvodnje i plasmana šljive. Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku kaže da sadašnje stanje što se tiče šljive nije zadovoljavajuće, te da bi Srbija mogla sa 72.000 hektara da postigne mnogo bolje rezultate.

"U planu je da se uradi kvalitetan popis ili monitoring zasada šljiva u Srbiji, kada je u pitanju i starost i sortna struktura zasada. Tako ćemo najbolje znati čime raspolažemo za plasman na svetsko tržište. Sada preko 60 odsto naše šljive izvozimo na rusko tržište, ali moramo naći nova. Takođe moramo voditi računa o kvalitetu i novim proizvodima od šljive koje možemo ponuditi," rekao je Lukić.

Šta su iskusni stručnjaci - predavači preporučili i poručili voćarima

Ovogodišnji skup "Gruža 2020" obeležio je dolazak iskusnih, ali i mladih voćara, koji su tek počeli. Goran Zabrtić je došao iz voćnjaka Južni Banat iz Bele Crkve i kaže da voćarstvo i cela poljoprivreda više nije ni knjiga, ni kancelarij ili fakultet, već i iskustvo. Stoga je potrebno da se zajedno prodiskutuje i razmene iskustva.

Najmlađi voćar - Milica iz Slatine

Milica Milinković iz Slatine kod Čačka je verovatno najmlađi voćar  na Zimskom savetovanju Gruže agrara. Došla je da čuje šta struka ima da kaže o proizvodnji borovnice.

"Moja porodica se bavila povrtarstvom i nikada nije gajila borovnicu. Zasadila sam borovnicu 2018. godine na 2,5 hektara i prošle godine sam imala prvi berbu. U gajenju se oslanjam na savete Jasminke Milivojević, jer smatram da danas bez struke nema savremene proizvodnje", kaže Milica.

Zimsko savetovanje nije odgovaralo baš nazivu, jer je temperatura bila iznad proseka za prvi dan februara. Ali, ta okolnost je u neku ruku bila dobra, jer su gosti i predavači mogli i van sale i zvaničnog dela programa da porazgovaraju i dobiju koristan savet.

Poslati sliku Gruže celom svetu  

Nemanja Nikolić iz Gruže agrara, domaćin ovog značajnog skupa kaže da je savetovanje u Ravnom Gaju sada već ozbiljno i tradicionalno okupljanje voćara zavidnog rejtinga.

"Posle devet godina dobili smo sam vrh struke i prakse. Svi su već navikli da na ovom mestu može mnogo toga pametnog i korisnog da se čuje i vidi. Dokaz za to je da se za savetovanje čulo ne samo u regionu, već i do Belorusije, Turske, Zapadne Evrope. Savetovanje nije značajno samo za našu firmu, već i za ceo gružanski kraj i Knić i promociju svih njenih potencijala. To je i suština, da pošaljemo najlepšu sliku o našem kraju celoj Srbiji i svetu," poručuje Nemanja Nikolić iz Gruže agrara.


Foto prilog


Tagovi

Savetovanje voćara Gruža agrar Gruža 2020 Ravni Gaj Knić Proređivanje jabuka BASF Nemanja Nikolić Stručnja predavanja


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]