Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 08.08.2015. 08:45

Gubici od 15 miliona evra!

"Naše procene su da se na godišnjem nivou gubi oko 15 miliona evra", navela je ministarka Bogosavljević Bošković.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
  • 127
  • 6
  • 0

Država zbog neracionalnog korišćenja državnog obradivog poljoprivrednog zemljišta na godišnjem nivou gubi oko 15 miliona evra, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, dodajući da je cilj novog zakona o poljoprivrednom zemljištu bolje korišćenje tog resursa u interesu svih građana i celokupne poljoprivrede.

Bogosavljević Bošković je za RTS rekla da su gubici uzrokovani i uzurpacijiom, ali i činjenicom da se svake godine ne izda polovina raspoloživog obradivog zemljišta koje je u državnom vlasništvu.

"Naše procene su da se na godišnjem nivou gubi oko 15 miliona evra. Mi smo u prethodnom periodu vodili sudske sporove sa uzurpatorima koji su poznata lica i po tom osnovu potražujemo oko 22 miliona evra. Godišnje su značajne štete i gubitci koje trpi država i poljoprivreda i želimo to da promenimo i bolje koristimo resurs u interesu svih građana i celokupne naše poljoprivrede", navela je Bogosavljević Bošković.

Pored ostalog, zakonom će biti predviđeno da se deo tog zemljišta ponudi u zakup do 30 godina za velika ulaganja u poljoprivredu, kao i da se zemljište koje se tri godine uzastopno ne obrađuje, niti izda u zakup, ponudi na besplatno korišćenje, objasnila je Bogosavljević Bošković.

Malim poljoprivrednicima do 20 ha državnog zemljišta

Navela je i da će oni poljoprivrednici koji imaju do 30 hektara moći da kupe do 20 hektara državnog zemljišta. Napominje da u tom poslu neće biti apsolutne razlike između domaćih i stranih lica, te da će uslovi zakupa biti jednaki za sve potencijalne zakupce.

Kriterijum će, objasnila je, biti investicioni plan, koju će ocenjivati komisija koju obrazuje ministar, a odluku donosi lokalna samouprava na bazi zaključka komisije.

Kada je u pitanju besplatno ustupanje, Bogosavljević Bošković je objasnila da će to zemljište moći da koriste i pravna i fizička lica, do pet godina besplatno, a da posle toga postoji mogućnost da se period produži, uz zakupninu.

"Ako se radi o površini većoj od 10 hektara zemljišta onda će to biti moguće uz investicioni plan koji je obavezan da se priloži", rekla je ministarka. Bogosavljević Bošković je istakla da će zakonom biti predviđene i sankcije za uzurpaciju i za korišćenje koje nije u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom, kao i veće novčane kazne.

Jedan od načina sankcionisanja uzurpacije je i da će lokalne samouprave moći da skinu rod sa uzurpiranog državnog zemljišta, rekla je Bogosavljević Bošković.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine


Izvori

Tanjug


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Državno poljoprivredno zemljište Zakup zemljišta Uzurpacija Besplatno korišćenje zemljišta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao