Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot Mineral
  • 20.10.2020. 18:00

Gugl i poljoprivreda: Robot Mineral promeniće način proizvodnje hrane?

Tokom proteklih nekoliko godina Mineral, robot koji je osmislila Guglova matična kompanija "Alphabet", testiran je na poljima jagoda u Kaliforniji i soje u Ilinoisu. Još se ne zna kada će ići u komercijalnu prodaju.

Foto: blog.x.company
  • 173
  • 5
  • 0

Na tržištu već postoje roboti koji mogu da seju, orezuju voćke, lete iznad useva i proveravaju zdravstveno stanje biljaka, prskaju insekticidima, a postoje čak i oni koji rade delikatne poslove poput branja jagoda, malina i salate. 

Oni se ne umaraju, ne spavaju, ne uzimaju pauze za obroke, rade danju i noću, ne mogu biti loše raspoloženi i sigurno neće zahtevati "bolje uslove rada", pa su za brojne poslodavce radnik za poželeti. 

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju zemlju, a rade i do osam sati

Tako razmišlja i Gugl čija matična kompanija "Alphabet" u svojoj filijali X radi na razvoju potencijalnih tehnologija budućnosti, a kao najnoviji projekat predstavili su prototip robota nazvan Mineral.

Proučava useve, zemljište i druge članove životne sredine

"Robotska kolica krećući se poljem skeniraju svaku biljku, a na osnovu podataka farmer dobija uputstva da li joj treba dodati đubriva ili određenih pesticida. Takođe, vrlo je bitno šta pokazuje i količinu mineralnih materija koji su neophodni za zdravlje biljke, a onda i ljude“, pojašnjava ispred ovog projekta Eliot Grant.

Kaže kako je istraživački tim sarađivao sa poljoprivrednicima i drugim stručnjacima kako bi došli do praktičnih rešenja i realne dobrobiti. 

Osim već spomenutih funkcija, ovaj robot ima mogućnost da prikupi podatke o visini biljke, površini lišća i veličini ploda. Tokom proteklih nekoliko godina Mineral je testiran na poljima jagoda u Kaliforniji i soje u Ilinoisu. Prikupljao je podatke o svakoj biljci i brojao i klasifikovao je svaki plod. Do danas je tim analizirao useve dinje, bobičastog voća, uljarica, zobi i ječma, od same klice pa do berbe, piše theverge.

Pametna poljoprivreda: Svemirsku tehnologiju koriste za praćenje useva i navodnjavanje

"Svi su ti podaci uključeni u sistem mašinskog učenja kako bi pokušao da uoči obrasce korisne poljoprivrednicima", ističe vođa projekta.

U Google-u izumili i robota za razvrstavanje otpada

Inače, kompanija "Alphabet" stvorena je 2015. godine, nakon što je Gugl reorganizovao poslovanje kako bi svoje aktivnosti učinio čistijim i odgovornijim. 

Filijala X razvila je seriju jednorukih robota sa hvataljkom, iskoristila iste senzore koji se koriste u guglovim samovozećim automobilima kako bi bili svesni svog okruženja i počela da ih uči - razvrstavanju otpada.

"Roboti svaki dan dobiju posude sa raznovrsnim otpadom koje potom moraju da razvrstaju u koševe za reciklažu, smeće i kompostiranje. Nakon meseci učenja i vežbe, oni su u stanju razvrstavati uz samo pet odsto grešaka, dok ljudski članovi tima greše u čak 20 odsto slučajeva“, objašnjava generalni direktor projekta "Everyday Robot" Hans Peter Brondmo.

Održiva proizvodnja i uzgoj hrane

Vratimo se na Mineral. Sve veća potreba za hranom i održiva poljoprivreda bila je misao vodilja ovog izuma, a naglasak je na razvoju i testiranju niza softverskih i hardverskih prototipova koji se temelje na dostignućima u veštačkoj inteligenciji, simulaciji, senzorima i robotici.

Globalno tržište robota u poljoprivredi udvostručit će se do 2025.

Projektni tim trenutno sarađuje sa uzgajivačima i poljoprivrednicima u Argentini, Kanadi, Južnoj Africi i Sjedinjenim Državama, a kada će biti pušten u komercijalnu prodaju, još se ne zna. 

"Baš kao što je mikroskop doveo do transformacije načina otkrivanja i upravljanja bolestima, nadamo se da će bolji alati omogućiti poljoprivrednoj industriji da transformiše način proizvodnje hrane", zaključuje Grant.

Kako Mineral radi u praksi možete pogledati u videu na Twitteru:


Tagovi

Google Alphabet X Robot Mineral Podaci Skeniranje Mašinsko učenje Održiva proizvodnja Hrana Pametna poljoprivreda


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.