• Roboti za korove
  • 05.03.2020. 07:30

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju zemlju, a rade i do osam sati

Robot Oz dizajniran je za primenu u malim baštama, Dino se koristi za velike povrtarske kulture i Ted za vinograde i voćnjake te može pokriti i do 10 hektara dnevno.

Foto: Facebook/ Naïo Technologies
  • 413
  • 20
  • 0

Ljudi koji stoje iza francuskog startup-a nazvanog Najo Tehnolodžiz (Naïo Technologies) osmislili su prvi autonomni robot za suzbijanje korova na električni pogon čije je korišćenje namenjeno za komercijalne farme. Razvili su tri vrste mašina koje izgledom podsećaju na likove iz Ratova zvezda. Robot Oz dizajniran je za primenu u malim baštama, Dino se koristi za velike povrtarske kulture i Ted za vinograde i voćnjake te može pokriti i do 10 hektara dnevno, piše modernfarmer.

"Naši roboti za korove su potpuno ekološki. Za brojne poljoprivrednike ručno rešavanje ovog problema predstavlja naporan i skup posao, a i sve je teže naći radnike. S ovim mašinama to više neće biti problem, a što je najvažnije, s njima se i smanjuje upotreba herbicida", objašnjava glasnogovornik kompanije Anok Lefebvre.

Mašine ne koristi štetne hemikalije, a mogu raditi i do osam sati 

Kompanija trenutno ima 150 robota koji se upotrebljavaju u Evropi, Kanadi i Japanu. Prošle godine Najo Tehnolodžiz započeo je s testiranjem za autonomne korove u SAD-u, na 15 različitih komercijalnih farmi uglavnom u Kaliforniji. Dino se koristio na raznim kulturama kao što su salata, paradajz, beli luk, kupus, biber i celer i u različitim uslovima zemljišta.

Kontrola EU podsticaja? Digitalna tehnologija ne nadzire samo stanje useva nego i prevarante

"Poljoprivrednik kreira kartu na GPS-u svakog polja koje treba da okopa, nakon toga šalje podatke putem USB-a u robot te ga namesti na početak polja“, objašnjava Lefebvre. Robot Dino može raditi između šest do osam sati, zavisno od uslova tla i o tome koliko je alata koristio istovremeno. Baterijama je potrebno oko osam sati da se napune, a inženjeri rade na sistemu koji će to raditi puno brže. 

Na tržištu postoje brojni slični roboti, ali razlika je u tome što kompanija Najo ne upotrebljava hemikalije, njene mašine su dovoljno velike za komercijalnu upotrebu i ne pokreću se na dizel. Roboti se mogu kupiti, ali kompanija kaže da ih radije iznajmljuje jer na taj način dobije povratne informacije o tome što još treba nadograditi ili popraviti. 

Hoće li roboti uskoro zameniti poljoprivredne radnike?

"Jedno od glavnih pitanja koje se uvek postavi kada se razvije neka nova mašina za poljoprivredu je ono o gubitku radnih mesta. Danas je zaista komplikovano pronaći poljoprivrednu radnu snagu u Evropi i SAD-u, a ove će mašine nekako nadoknaditi taj gubitak“, kaže Lefebvre. Tvrdi da će, ako se ovako nastavi, za desetak godina roboti biti prisutni u svakom segmentu poljoprivrede.

Roboti će nas spasiti od gladi?

Kompanija je osim za korove razvila i svoj navigacijski sistem kako bi bio standardizovan za bilo koji terenski robot, tako da se može koristiti za razne vrste useva. Nedavno su dobili i finansijsku pomoć u vrednosti od 15,5 miliona dolara uz pomoć koje će nastaviti s ulaganjem u istraživanje i razvoj.

Primenu robota na polju možete pogledati u videu:


Tagovi

Roboti Suzbijanje korova GPS Zaštita životne sredine Naïo Technologies Roboti u poljoprivredi


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.