Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti u poljoprivredi
  • 11.02.2019. 10:00

Roboti će nas spasiti od gladi?

U Velikoj Britaniji se osniva prvi svetski Centar za doktorske studije za agro-prehrambenu robotiku. Industrijski partneri su im John Deere, Syngenta i drugi.

Foto: Bigstockphoto/kung_tom
  • 163
  • 5
  • 0

Proizvodnja hrane predstavlja sve veći izazov u celom svetu. Negde je problem manjak obradivih površina, negde manjak radne snage. Tu su i klimatske promene koje od današnje poljoprivrede u najširem mogućem kontekstu zahtevaju dobro planiranje, traže pridržavanje novih pravila, redukciju pesticida, vode i druga ograničenja. Čini se kako je rešenje svim ovim izazovima - robotika. 

Prvi svetski Centar za doktorske studije (CDT) za agro-prehrambenu robotiku osniva se na Univerzitet Linkoln u Velikoj Britaniji, u saradnji sa Univerzitetom u Kembridžu i Univerzitetu East Anglia. 

Istraživačko veće za inženjerstvo i fizičke nauke dodelilo je 6,6 miliona funti novom Centru, koji očekuje ogroman priliv visokih stručnjaka za robotiku, u vreme koje je vitalno za agro-prehrambenu industriju, navodi Freshplaza

CDT će osigurati financiranje i obuku za najmanje 50 studenata doktorskih studija, a koje će podržati glavni industrijski partneri, te će biti specijalizovani u područjima kao što je autonomna mobilnost u izazovnim okruženjima, berba poljoprivrednih kultura, lagana robotika za rukovanje osetljivim prehrambenim proizvodima i "ko-botovi" za održavanje sigurne saradnje između ljudi i robota te interakcije na farmama i fabrikama. 

Roboti kuvaju brže, preciznije i ukusnije?

Tom Duket (Tom Duckett), profesor robotike i autonomnih sistema na Univerzitetu Linkoln, novi je direktor Centra. "Tehnologije automatizacije i robotike postavljene su kako bi transformisale globalnu industriju - samo će u Veilkoj Britaniji u sledećoj deceniji ekonomskog razvoja  doneti 183 milijarde funti. Agro prehrambena industrija je najveći proizvodni sektor u Velikoj Britaniji, dvosturko veći od automobilske i vazduhoplovne industrije te podržava prehrambeni lanac, od farme do tanjira, a generiše globalnu dodatnu vrednost (BDV) u iznosu od 108 milijardi funti, sa 3,9 miliona zaposlenih u zaista međunarodnoj industriji", rekao je Duket pojasnivši kako je globalni prehrambeni lanac pod pritiskom rasta stanovništva, klimatskih promena, političkih pritisaka koji uticu na migracije. Kaže kako se populacija kreće iz ruralnih u urbane regije, a veliki izazov je i demografski staro stanovništvo u razvijenim gazdinstvima. 

4 potpuno autonomna robota u poljoprivredi koji štede vreme, vodu, herbicide

"Rešavanje tih izazova zahteva novu generaciju visokoobrazovanih iskusnih naučnika i voditelja, a naš će novi centar biti posvećen pružanju tih stručnosti. Bit će to prava žarišna tačka za inovacije u robotici u Velikoj Britaniji", najavio je Duket. 

Dakle, ovaj Centar okuplja jedinstvenu saradnju vodećih istraživača sa već spomenutih univerzitata smeštenih u srcu britanskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, zajedno sa Centrom za proizvodne tehnologije uz, kako smo već spomenuli, podršku vodećih industrijskih partnera iz cele zemlje kao što su  Džon Dir (John Deere), Sindžeta (Syngenta), G's Growers i drugi. 


Tagovi

Roboti u poljoprivredi Robotika John Deere Syngenta


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.