Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sovica gama
  • 06.07.2018. 10:15

Gusenice sovice gama napadaju lišće gajenih biljaka

Najzanačajnije štete na lišću prave gusenica prve generacije, početkom leta. Mogu da izazovu golobrst useva.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.189
  • 42
  • 0

Sovica gama (Autographa gamma) je štetočina koja napada lišće mnogih gajenih biljaka: lucerke, deteline, šećerne repe, paprike, duvana, kupusa, krompira. Ime je dobila po srebrnastoj pegi u vidu grčkog slova gama, koja se nalazi na sredini prednjih krila.  Telo joj je suženo u pravcu glave, sa tri para trbušnih nogu. Prezimljava u stadijumu gusenice i lutke, a gusenice su zelene boje.

Gusenice prave najznačajnije štete

Sovica gama razvija dve do tri generacije godišnje. Najzanačajnije štete na lišću prave gusenica prve generacije, početkom leta. Mogu da izazovu golobrst useva. Gusenice druge generacije javljaju se tokom avgusta i septembra. Odrasli insekti lete tokom juna i jula.

"Ženka polaži oko 500 jaja, obično po jedno, a ređe dva do trei jajeta na donju stranu lista. Embrionalno razviće trajeod tri do sedam dana a ispiljene gusenice u prvom uzrastu traže visoku vlažnost. Na temperaturi od 20°C gusenice završavaju razviće za tri nedelje. U toku vegetacije, preobražaj lutke odvija se na biljkama u belim prozirnim paučinastim kokonima. Stadijum lutke traje od šest do 13 dana. Za razvoj jedinki gama sovice od jajeta do leptira je potrebno 25 - 45 dana", objašnjava dipl. ing. Vesna Janković.

Jaje
Jaje sovice gama (Foto: PIS Vojvodina / Tatjana Veselinović )

Napad se ocenjuje za svaku generaciju posebno

Pojavu imaga ove štetočine moguće je pratiti pomoću svetlosnih lampi. Ocena napada radi se za svaku generaciju posebno. "Dijagonalno po polju se analizira 100-200 biljaka", ističe Jankovićeva. Napad se ocenjuje po skali:

  • slab 5 % oštećenja lisne mase
  • srednji 5-25 % oštećenja lisne mase
  • srednje jak 25-50 % oštećenja lisne mase
  • jak napad 50-75 % oštećenja lisne mase
  • vrlo jak napad preko 75 % oštećenja lisne mase.

Mere suzbijanja su uništavanje korova, korišćenje feromonskih klopki i primena odgovarajućih insekticida Coragen 20 SCAvaunt 15-ECAffirm 095-SG


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sovica gama Gusenice Suzbijanje sovice gama Ocenjivanje napada Vesna Janković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.