• Izvoz mesa
  • 20.04.2019. 12:00

Halal sertifikat, pa izvoz mesa u arapske zemlje

Srpski proizvođači junećeg, jagnjećeg i pilećeg mesa moći će od polovine maja da izvoze svoje proizvode u zemlje Golfskog, odnosno Persijskog zaliva.

Foto: Bigstockphoto/sutiporn
  • 148
  • 7
  • 0

Međunarodni sertifikati za izvoz su usaglašeni, a ostalo je da ispune uslovi koje traži Halal standard, zbog čega je delegacija Saudijske Arabije i sertifikaciona kuća Esma boravila ove nedelje u Srbiji, prenosi Politika. 

Srpski proizvođači junećeg, jagnjećeg i pilećeg mesa moći će od polovine maja da izvoze svoje proizvode u zemlje Golfskog, odnosno Persijskog zaliva.

"Strategija Ministarstva poljoprivrede u proteklom periodu je otvaranje novih tržišta, Persijskog zaliva, Turske i severne Afrike, kako bi se povećao izvoz, pre svega, crvenog mesa", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao da su neophodna nova tržišta za izvoz crvenog mesa. "Do sada se to ograničavalo na zemlje u susedstvu. Od polovine maja možemo juneće, jagnjeće i pileće meso da izvozimo u zemlje Golfskog (Persijskog) zaliva," rekao Nedimović.

Klaničari od ponedeljka kreću s otkupom stoke 

Klaničari će, dodao je Nedimović, već od ponedeljka krenuti da prikupljaju i otkupljuju stoku.

Država je povećala, podseća Nedimović subvencije za tov goveda što bi trebalo da stimuliše uzgajivače, a od juna ili jula meseca iz proizvodnje će izaći, ističe, ozbiljne količine goveda koja će biti spremna za klanice.

Srbija može godišnje da proizvede oko 20.000 tona goveđeg mesa, što je količina od oko 50.000 živih goveda.

Međutim, klaničari u Srbiji imaju kapacitete za preradu od oko 12.000 do 13.000 tona mesa, pa će u narednom periodu biti potrebno da se radi i u tri smene, kao i da se investira u otvaranje novih pogona za preradu mesa.

Primer borbe na međunarodnom tržištu mesa pokazuje i podatak da izvoz kilograma svežeg goveđeg mesa iz Srbije za Tursku košta 5,10 evra, Kinezi s druge strane plaćaju 4,20 evra, a prosečna cena po kilogramu ovog tipa mesa košta našeg proizvođača između 4,40 i 4,50 evra po kilogramu.


Izvori

Politika


Tagovi

Izvoz mesa Klanice Goveđe meso Halal standard Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi