Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 20.03.2018. 16:15

Hidroelektrane smanjuju emisiju štetnih gasova

Trenutno je u izradi novi katastar malih hidroelektrana, koji će biti završen do kraja godine. Ukupno 15 investitora zatražilo je dozvole da podignu centralu na reci.

Foto: Pixabay / MichaelGaida
  • 325
  • 15
  • 0

Planirane male hidroelektrane mogle bi da proizvedu struju za grad veličine NIša. Za njih je namenjeno 840 lokacija u Srbiji, katastrom iz 1986. godine, ali radi samo njih 88. Najveća prepreka je administracija, jer pribavljanje potrebnih odobrenja traje od četiri do pet puta duže od izgradnje objekta, pišu Novosti.  Kako navode u Ministarstvu rudarstva i energetike, trenutno je u izradi novi katastar malih hidroelektrana, koji će biti završen do kraja godine. Dodaje se da je trenutna instalisana snaga 55 megavata, a ceo elektroenergetski sistem ima više od 7.200 megavata snage.

Hidroelektrane - jedan od najvećih energetskih resursa

Ukupno 15 investitora zatražilo je dozvole da podignu centralu na reci. Procena je da će to biti investicije od oko 3.000 evra po kilovatu za male elektrane snage do 200 kilovata i oko 2.250 evra za centrale snage do jednog megavata. Stručnjaci veruju da su male hidroelektrane, pored biomase i vetrogeneratora, naš najveći energetski resurs za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

"One su na prvom mestu, kada su investicioni troškovi u pitanju i problemi koje je potrebno rešiti da bi ovakvi objekti bili izgrađeni. Za biomasu je potrebno mnogo uslova, a investicije su zaista velike. Zato u Srbiji tek niče jedan pogon, koji će struju proizvoditi iz biomase. Za vetroparkove su potrebne velike površine, a reč je o značajnim investicijama i samo se moćni ulagači usuđuju da uđu u takve poduhvate. Male hidorelektrane imaju mnogo prednosti", rekao je profesor Slobodan Ružić.

Manje štete od hidroelektrana

Dodaje da ekolozi postavljaju pitanje koliko hidroelektrane ugrožavaju ekosistem, ne videći korisnost tih objekata. Skreće pažnju da one menjaju termoelektrane, pri čemu se smanjuje emisija štetnih gasova.

"Važnije je zdravlje dece u Obrenovcu, od riba u nekom eko-okruženju. I one su bitne, ali se dobrim planom one mogu zaštititi od hidroelektrane. Štete po prirodu od malih hidroelektrana su mnogo manje od onih koji imaju drugi objekti", naglašava Ružić.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Hidroelektarana Slobodan Ružić Katastar malih hidroelektrana Ekosistem


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.