Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki protest
  • 08.01.2024. 17:15
  • Njemačka

Hiljade traktora na nemačkim ulicama, policija u pripravnosti

Predsednik Saveza poljoprivrednika, Joakim Rukvid poručuje da radikalni potezi nisu poželjni, poput prošlonedeljnog.

Foto: Depositphotos/yaakovberg
  • 172
  • 46
  • 0

Blokirali su auto-puteve, gradske ulice, ali i saobraćaj u mnogim regijama. Nemački poljoprivrednici započeli su danas, 8. januara svoj veliki protest širom zemlje, baš kako su i najavili. U Berlinu su se okupili još sinoć. 

Čitava zemlja u haosu

Smatra se da danas neće biti dela Nemačke koji će normalno funkcionisati. Na saobraćajnicama se očekuju hiljade traktora jer, ovo bi trebalo da bude najveći protest u istoriji zemlje te će potrajati celu nedelju.

Njihov cilj je prisiliti vladu da odustane od štednje, odnosno ukidanja subvencija za dizel gorivo, ali i oslobođenja poreza za poljoprivrednu i šumarsku mehanizaciju. Dakle, poljoprivrednici smatraju da se njihove mašine ne smeju tretirati kao obična lična vozila. 

"U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova", rekao je portparol na konferenciji za medije za Rojters, a prenosi Tanjug.

Dodao je da je vlada ta koja "na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima".

Vlasti su čak pozvale građane da odustanu od vožnje automobilima, da koriste železnički prevoz, da će škole deci opravdati izostanke sa nastave, a pojedini poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće.

Očekuju se incidenti?

Policija je u pripravnosti jer očekuju i incidente, poput onog prošlonedeljnog. U četvrtak je desetak besnih poljoprivrednika na severu Nemačke sprečilo pristajanje trajekta na kojem je bio ministar privrede Robert Habek. Planirali su da uđu u brod, što je ipak sprečeno tako da je pristao na drugom mestu, a policija je nad demonstrantima upotrebila tzv. biber-sprej. 

Ovo je jedan od razloga za brigu predsednika Saveza poljoprivrednika Joakima Rukvida koji je poručio da radikalni potezi nisu poželjni. Navodno se među demonstrantima nalaze i razne ekstremističke desne i druge grupe.

Zbog protesta poljoprivrednika obustavljen je rad i u fabrici Folksvagena u Emdenu, u istočnoj Friziji, prenosi Telegraf.


Tagovi

Incidenti Desni ekstremisti Veliki protest Protest u Nemačkoj Protest poljoprivrednika Blokirane ulice Radikalni protesti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?