Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 01.03.2022. 13:00

Hitan sastanak ministara poljoprivrede EU zbog ukrajinske krize - fokus sigurnost hrane

EU ima značajan izvoz svinjskog mesa u Ukrajinu te izvoz i uvoz živine. Proizvođači đubriva oslanjaju se na uvoz prirodnog gasa iz Rusije, a iz te se zemlje uvoze i značajne količine stočne hrane i đubriva.

Foto: Depositphoto/kaetana
  • 2.749
  • 401
  • 0

Evropska komisija je upozorila da će se ruska invazija Ukrajine i sankcije EU Moskvi pokazati bolnim za poljoprivrednike, potrošače, proizvođače đubriva i izvoznike poljoprivrednih proizvoda.

Kako je Mihael Šanel, zamenik generalnog direktora odseka za poljoprivredu Komisije, izjavio za Reuters, kupci žitarica trebalo bi da se pripreme za više cene s obzirom na to da Rusija i Ukrajina čine više od 30 odsto svetske trgovine pšenicom, 32 odsto ječmom, 17 odsto kukuruzom i više od 50 odsto za suncokretovo ulje.

Proizvođači đubriva oslanjaju se na uvoz prirodnog gasa iz Rusije, a iz te se zemlje uvoze i značajne količine stočne hrane i đubriva.

Ugrožena sigurnost hrane

Za sredu (2.3.) je najavljen hitan sastanak ministara poljoprivrede EU za koji se očekuje da će se fokus biti na sigurnosti hrane. Zvaničnik je izjavio da će posledice imati veliki uticaj na poljoprivredno - prehrambeni sektor. Izvestio je komisiju za poljoprivredu Evropskog parlamenta da je velika pažnja posvećena crnomorskim lukama koje su izlazne tačke za većinu žita koje Ukrajina izvozi.

Crnomorske luke ne prometuju (Foto: Depositphoto/kaetana)

Trgovina je u suštini zamrznuta, a dovedena je u pitanje i prolećna setva kukuruza.

Ukrajinska poljoprivreda: Šta će se dogoditi ako izostane prolećna setva?

"Ovo otvara mogućnost da će se kriza nastaviti u narednom periodu, jer će to očigledno uticati na žetvu ove godine", rekao je Šanel.

Evropska unija ima značajan izvoz svinjskog mesa u Ukrajinu kao i izvoz i uvoz živine. Iz Rusije EU uvozi vina, žestoka pića i konditorske proizvode.

Očuvati bezbednost hrane

U krovnom udruženju evropskih poljoprivrednika, Copa-Cogeca najavljuju konkretne akcije u narednom periodu, kako se bude razvijala situacija. Ističu da sigurnost hrane u vreme ratnih operacija postaje od suštinskog značaja i neophodno je preduzeti korake kako bi se osigurale zalihe, posebno za one koji su najviše pogođeni.

U svom saopštenju podsećaju kako su Rusija i Ukrajina ključni izvoznici kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Dakle, Ukrajina je četvrti najveći dobavljač hrane za EU i obezbeđuje četvrtinu potrebe za žitaricama i biljnim uljem i skoro polovinu potrebe za kukuruzom.

Strateški je važno snabdevanje energijom, posebno za poljoprivrednu proizvodnju i prehrambeni sektor. Sve je to dovelo do povećanja cena glavnih poljoprivrednih inputa.

"Kako bi se održala jaka i mirna Evropa neophodno je očuvati bezbednost hrane i lanca snabdevanja. EU donosioci odluka moraju uzeti u obzir ključne sektore, a poljoprivreda je stub autonomije", zaključuju. 


Tagovi

Ukrajinska kriza Poskupljenje Rast cena Sigurnost hrane Copa Cogeca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.