Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.12.2022. 07:30

Hladni arktički talas "užario" berze: Skočile cene žitarica

Trgovci nastoje da procene rizik štete od izmrzavanja useva u SAD.

Foto: Depositphoto/Ratikova
  • 700
  • 148
  • 0

Krajem godine cene žitarice su naglo porasle. Agrarheute izveštava da je okidač za takvu situaciju na tržištu žitarica hladni arktički talas koji je zahvatio SAD. Temperature do -40ºC mogle bi da dovedu do izmrzavanja zasejane ozime pšenice što bi jednog od najvećih izvoznika dovelo u nezavidan položaj.

Fjučers tržišta su odreagovala povećanjem cena. U Sjedinjenim Državama su cene porasle za skoro četiri odsto i popele se na nivo sa početka decembra.

Cene pšenice na gotovinskom tržištu:

Talas poskupljenja je zahvatio i Evropu. Cene pšenice su od prošle nedelje porasle za 17 evra, odnosno na 314 evra po toni, a time i na nivo s početka decembra.

Minusi u termometru povećavaju cene

Kombinacija loših setvenih uslova, kada nije bilo dovoljno vlage u zemlji posle sušnog leta, i tankog snežnog pokrivača rezultirali su usevima koji su pojačano osetljivi na hladno vreme. To bi moglo da izazove štetu i smanji potencijal prinosa.

Analitičari Agritela očekuju da će tržišta ostati u okruženju visoke nesigurnosti, jer trgovci nastoje bolje da procene rizik štete od izmrzavanja u SAD. Očekuje se da će proći nekoliko nedelja pre nego što budu dostupni pouzdani rezultati.

U Evropi skoro da nema hibernacije useva

Na evropskom kontinentu zahlađenje početkom decembra je donelo manje štete na ozimim usevima, objavila je prošle sedmice Evropska agencija za praćenje useva MARS. To je poboljšalo toleranciju na mraz.

U saopštenju se navodi da su manje štete od mraza ograničene na neka područja u centralnoj i istočnoj Nemačkoj i Poljskoj. Drugi analitičari i posmatrači prognoziraju manju verovatnoću da će hladnoća u delovima Evrope naneti veliku štetu ozimim usevima.

U crnomorskom regionu relativno visoke temperature su pogodovale usevima, koji se zbog vremenskih prilika tamo često seju veoma kasno.

Manjak kiše uočen je u području Baltičkog mora, u severnoj Nemačkoj, u Poljskoj, na jugoistoku Španije i u Turskoj. To još nije imalo značajnijeg uticaja na ozime žitarice. Sušni uslovi su zabeleženi u severozapadnoj Italiji i širom regije Magreba što dovodi do odlaganja setve.


Tagovi

Tržište žitarica Cene pšenice Fjučers tržište Procene Odlaganje setve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.