Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno zagrevanje
  • 10.01.2016. 15:00

Hoće li 2016. biti rekordno topla?

Decembar 2015. godine bio je jedan od najtoplijih do sada, a prognozira se da bi 2016. godina globalno mogla biti rekordno topla!

Foto: pixabay.com
  • 320
  • 71
  • 0

Britanski stručnjaci ovih dana ukazuju na činjenicu da je decembar 2015. godine bio jedan od najtoplijih u svetu, sa temperaturama za 3.2ºC iznad proseka.

Jutarnje temperature u decembru bile su čak i za 10ºC iznad proseka, odnosno toplije od nekih letnjih jutara, javlja magazin Farmers Weekly.

Toplo vreme pogoduje nastanku bolesti

Blago vreme, sa temperaturama od oko 16ºC, povećalo je opasnost od nastanka plesni i rđe na ozimim usevima pšenice. Plesan je problem i u slučajevima ozimog ječma, a zabeležena je i pojava korova.

Stručnjaci takođe ukazuju i na velike temperaturne razlike. Na primer, decembar 2010. godine bio je jedan od najhladnijih - dok je sa druge strane decembar 2015. godine rekordno topao.

Prošla godina rekordno topla - 2016. još toplija

Predviđa se da će globalna prosečna temperatura biti za između 0.72 i 0.96ºC viša od dugogodišnjeg proseka (1961. - 1990.) koji iznosi 14ºC, odnosno prosečno viša za 0.84ºC. "Prošla je godina bila rekordno topla, a predviđa se da će 2016. godina biti jednako tako topla, ako ne i toplija", smatra Kris Foland iz britanske metorološke agencije.

Podaci januara do oktobra 2015. godine pokazuju da je globalna srednja temperatura bila za 0.72ºC viša od proseka u prvih devet meseci prošle godine. Prognoza za 2016. smešta nadolazeću godinu među najtoplije u istoriji.

Prognoza uzima u obzir uticaj globalno zagrevanje, što je dodatno pogoršano učinkom El Ninjo fenomena iz neuobičajeno toplih voda Tihog okeana. Čini se da će 2016. rušiti temperaturne rekorde!

Kako će se tome prilagoditi naši usevi, tek će se videti.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Globalno zagrevanje Vreme Rekord Temperatura Nastanak bolesti El Ninjo


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.