Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska u Kataru
  • 13.12.2022. 07:30

Hoće li hrvatski reprezentativci podići "boginju": Šta se jede kod komšija?

U proseku pojedu 62 kilograma pekarskih proizvoda, 50 kg svinjetine i 20 kg ribe. Najviše zalivaju pivom i vinom.

Foto: Ilustracija
  • 87
  • 16
  • 0

"Pa šta jede ovaj čovek?! Čime se hrani?!", vikao je sportski komentator HRT-a Marko Šapit u delirijumu prenosa utakmice između Hrvatske i Brazila, kada je golman hrvatske reprezentacije Dominik Livaković obranio jedan od penala.

Ne znamo šta jede Livaković pa golove brani kao hobotnica, ni Luka Modrić pa s 37 godina ima toliko snage u nogama ili pak Marcelo Brozović koji je postavio rekord svetskih prvenstava po pretrčanim kilometrima na jednoj utakmici (16,7 km protiv Japana), ali, prema Taste atlasu, vodiču kroz tradicionalnu hranu širom sveta, u ovoj su zemlji na prvom mestu štrukle, sledi ih brudet, peka, mađarica te na petom mestu dalmatinska pašticada. Među prvih deset su i fritule, kotlovina, čobanac, sataraš i burek sa sirom (da, baš tako piše, burek sa sirom). Tek na 11. je jagnjetina sa ražnja. 

Da li je to stvarni pokazatelj onoga što zaista jedu naše komšije, otkriće hrvatsko Nacionalno istraživanje prehrambenih navika.

No, evo zanimljivih činjenica i brojeva o njihovoj hrani i poljoprivredi: 

  1. U proseku pojedu 62 kilograma pekarskih proizvoda godišnje, po čemu prednjače u Evropskoj uniji, a možda su zbog toga, iako sportska nacija, prvi na listi gojaznosti u EU;
  2. Potrošnja svinjetine po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi otprilike 50 kg, što je daleko više od ostalih vrsta mesa;
  3. Iako zemlja sa razvijenim ribarstvom, jedu 20,2 kg ribe per capita godišnje te beleže godišnji rast potrošnje od 10 odsto; 
  4. Samo 10 odsto građana u Hrvatskoj jede najmanje pet porcija voća i povrća, što je ispod proseka EU;
  5. Sve to treba nečim i zaliti. Prema podacima worldpopulationreview, godišnje po glavi stanovnika popiju 72,1 litara piva i 22 litre vina;
  6. Naše komšije imaju čak 38 proizvoda zaštićenog naziva u EU, poslednji među njima tu su titulu zaslužili lumblija, samoborska češnjovka i meso boškarina, a na listi su i paški sir, lička jagnjetina, baranjski kulen;
  7. Kukuruz je žitarica broj jedan, a 2020. je uzgajan na gotovo 290.000 hektara, slede ga ozima pšenica sa 137 hilj.ha, a na trećem su mestu "najuzgajanije" livade, na nešto više od 95.000 ha;
  8. Od 2,7 miliona hektara poljoprivrednih površina obrađuje se oko 1,1 milijun, a jedan poljoprivrednik u proseku koristi 6,7 ha poljoprivrednog zemljišta; 
  9. Oranice i vrtovi zauzimaju 59 odsto ove površine, trajnji travnjaci 35,6, voćnjaci 2,4, vinogradi 1,4, a maslinjaci 1,3 odsto površine. 
  10. Iako imaju značajnu proizvodnju maslinovog ulja koja osvajaju međunarodno važna priznanja, troše ga tek 1,5 litru po glavi stanovnika godišnje. 

Šta god da jeli hrvatski "Vatreni", nadajmo se da će imati snage za današnju utakmicu protiv Argentine, a onda i u finalu, bilo sa Marokom ili Francuskom! 

Izvor za naslovnu fotografiju: Pixell/Dubravka Petric/Paška sirana/Vedran Stapić


Tagovi

Hrvatska hrana Hrvatska poljoprivreda Čime se hrani Dominik Livaković Luka Modirć Marcelo Brozović Per capita Taste Atlas Svetsko prvenstvo u fudbalu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D