Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 26.01.2017. 20:30

Hoće li ostati zemlje i za paore?

Za oko dva meseca od objavljivanja javnog poziva treba da počne prijem prvih zahteva o namerama, kao i podnošenje investicionih planova za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. I dok paori smatraju da postojeća rešenja favorizuju velike investitore, predstavnici države tvrde na poljoprivrednici nemaju razloga za strah.

Foto: valio
  • 2.349
  • 531
  • 0

Prijem prvih zahteva o namerama, kao i podnošenje investicionih planova za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, očekuje se za oko dva meseca nakon objavljivanja javnog poziva na sajtu Ministarstva poljoprivrede i u medijima. Nedavno donetom Uredbom o zakupu državnog zemljišta definisano je da pravo prvenstva zakupa državnih oranica na period do 30 godina i do 30% zemljišta na nivou lokalne samoprave imaju pravna lica. Većina proizvođača smatra da rešenja koja favorizuju velike investitore ugrožavaju interese malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava.

Jagma za poljoprivrednim zemljištem

Marko Bojatar poljoprivrednik iz Dolova, tvrdi da je kod nas uobičajena jagma za poljoprivrednim zemljištem, što najbolje pokazuju pojedine licitacije, kao što je bilo u mestu odakle je on. U Dolovu se desilo da hektar dostigne cenu od 80.000 dinara, dok je na primer na licitaciji u Zrenjaninu hektar dostizao cenu i do 90.000 dinara. Bojatar smatra da već imamo manjak poljoprivrednog zemljišta, a nova Uredba koja u povlašćen položaj stavlja investitore će samo pogoršati stvari.

Milić: Poljoprivrednici nemaju razloga za strah

S druge strane, profesor dr Dragan Milić, član Komisije koja će davati saglasnost za investicione planove i višegodišnji zakup, ističe da poljoprivrednici nemaju razloga za strah. On smatra da se dobrim pristupom i pravilnim rasporedom površina može naći mesto za sve. Kako Milić ističe, naročito treba imati u vidu da su izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u ukupnim godišnjim programima jedinica lokalne samouprave površine povećane za oko 130.000 ha u odnosu na 2015. godinu.

Kakve će posledice snositi oni koji ne ispune odredbe Ugovora?

Prema rečima paora, Uredbom nije jasno definisan sistem odgovornosti investitora bili oni strani ili domaći ukoliko ne realizuju investiciju na državnoj zemlji, a u skladu sa odredbama ugovora koji je sklopio sa državom. Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata tvrdi da paori ne vide nikakve mere ili posledice koje bi takav jedan investitor snosio ako ne ispuni ono što je napisao u investicionom planu.

Investitori dužni da dostave godišnje izveštaje

Profesor Dragan Milić nasuprot tome pojašnjava koje su sve obaveze koje ima zakupac državnog zemljišta i kakav je način kontrole investicionog plana. Milić navodi da je svaki investitori obavezan da svake godine dostavlja izveštaj nezavisne revizorske kuće sa odgovarajućim stepenom pokrića od odgovornosti nadležnoj Komisiji i Ministarstvu poljoprivrede u pogledu realizacije svega onoga što je u investicionom planu naveo. U slučaju da to ne bude navedeno ili ako se dogodi da ne ispuni ono što je u zahtevu naveo, Ugovor će biti raskinut.

Izvor: RTV

Foto: valio84sl / Big Stock Photo


Izvori

RTV


Tagovi

Zemljište Zakup Poljoprivreda Investitori Ministarstvo poljoprivrede Državno zemljište Srbija Banat Marko Bojatar Zrenjanin Dolovo Dragan Milić Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.