Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 11.08.2023. 18:00

Hoće li USDA izveštaj promeniti cene žitarica?

Koliko će večerašnje prognoze uticati na cene žitarica i uljarica?

Foto: Martina Pavlović
  • 649
  • 55
  • 0

Kada je u pitanju globalno tržište žitarica svi očekuju izveštaj USDA koji će biti večeras objavljen. Sve interesuje kakve su prognoze globalne žetve i kako će to uticati na tržište. Očekuje se da će korekcija cena na niže biti blaga. Do kraja ove sedmice nije bilo značajnih poremećaja.

U Evropskoj uniji manji prinosi pšenice

Na pariškom Matifu danas u 14 h za tonu pšenice je trebalo pripremiti 235,25 evra. Postoje očekivanja da će globalna proizvodnja biti niža nego za prošlu sezonu i to bi moglo pogurati cenu iznad 300 evra/t. Strategie Grains je ponovo snizila svoju mesečnu prognozu proizvodnje hlebne pšenice u Evropskoj uniji. Za 1,5 miliona tona prinos je manji nego što se očekivalo u julu kada su prognoze bile 124,7 miliona tona. Cene padaju zbog pristizanja visoke ponude iz crnomorskog regiona. Dodatno je cene snižavao izostanak napada na luke u Ukrajini i Rusiji, što je omogućilo izvoz. Cena kukuruza je pala na 222,75 evra/t, dok uljana repica nakon ovosedmičnog pada porasla na 465 evra/t.

Cena pšenice na čikaškom CBoT-u je pala na 213,35 evra/t. Za tonu kukuruza treba izdvojiti 173,21 evro/t. Kada je u pitanju soja cena za novembarske ugovore je u padu i bila je 472,37 evra/t. U prošloj sedmici u inostranstvo je izvezeno 1,5 miliona tona soje, što je obuhvatilo i 407.000 tona iz zaliha. Ukupni obim je bio u gornjem rasponu tržišnih očekivanja od 300.000 do 1,8 miliona tona.


Tagovi

Matif CBoT Cena žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Turšija kakva se samo poželeti može.