Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Holandiji
  • 06.07.2022. 15:00

Holandski poljoprivrednici se ne smiruju - policija pucala na traktor, naređena istraga

Na nekim lokacijama je došlo do intervencije policije i hapšenja.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 918
  • 49
  • 0

Protesti holandskih farmera se nastavljaju i postaju sve dramatičniji, a usmereni su na vladine planove smanjenja emisije azotnih oksida i amonijaka. Holandska policija je juče (5. 7.) prvi put posegla i za oružjem, a kako piše Agrarheute, pucali su na traktor. Ovakvu eskalaciju niko nije očekivao.

Sinoć oko 22:40 sati policija je prvo ispalila hice upozorenja tokom protesta na auto-putu A23 u blizini Herenvena. Potom je policajac naciljao i traktor, što su potvrdili i organi reda. Navodno su traktoristi pokušavali da udare službena vozila.

Društvenim mrežama kruži nekoliko video snimaka iz različitih izvora koji prikazuju incident.

"Situacija je bila preteća. Ispalili smo hice upozorenja", naveli su iz policije, i dodali da je traktor pogođen, a da su trojica osumnjičenih kasnije zaustavljena i uhapšena. U sukobu niko nije povređen.

Traktorista je nastavio da vozi dalje uprkos pucnjavi, a vozilo je imalo najmanje jednu rupu od metka. Nacionalni odsek za kriminalističku istragu sada će istražiti da li je policajac na licu mesta pravilno koristio službeno oružje. Portparol policijskog sindikata naglasio je da holandska policija ne puca često. Istakao je kako većina poljoprivrednika želi nenasilne proteste. Međutim, dodaje kako su među demonstrantima i neki policiji poznati akteri čiji je cilj nasilje nad vlasti.

Nastavljeni protesti

Uprkos ovom incidentu poljoprivrednici su nastavili proteste. Nezadovoljni farmeri krenuli su sa blokiranjem puteva, ali sada su blokadu proširili i na distributivne centare lanaca supermarketa. Njima su se pridružili i ribari koji su čamcima blokirali luku Lauversog u znak protesta zbog poskupljenja goriva. Oni su noćas blokirali i logističko skladište diskonta Aldi u Drachtenu. 

Povod protesta koji traju već dve nedelje je plan holandske vlade da do 2030. smanji nacionalne emisije azota za oko 50 odsto. Čak i prema vladinim procenama, to će značiti kraj za oko trećinu stočarskih farmi. Vlada je najavila paket podrške od 444 miliona evra kako bi pomogla sektoru da postane manji i održaviji.

Holandski farmeri na nogama - blokiraju auto-puteve, prosipaju balegu, pale slamu

Negodovanje poljoprivrednika izazvao je strah da će zbog mera emisije azota ostati bez svojih poslova i imanja i da će se smanjiti broj radnika zaposlenih u poljoprivrednom sektoru. Demonstranti na pojedinim lokacijama već nekoliko noći provode ispred blokiranih centara.

Intervenisala policija

Protesti su, dakle usmereni na blokadu supermarketa i njihovih distributivnih centara kao što su Jumbo, Albert Hejin, Lidl i Boni. Policija je zamolila stanovništvo da smanji kretanje i radi od kuće zbog gužvi koje se formiraju.

Policija je intervenisala i u ponedeljak veče kako bi razbila proteste. Izrečeno je 200 kazni, a bilo je i hapšenja. Ispred distributivnog centra Lidl u Herenvenu je upotrebljen suzavac kako bi očistila područje i odradila deblokadu. Uhapšene su tri osobe.

Šestorica demonstranata su uhapšeni posle deblokade distributivnog centra Albert Heijn u Zvoleu. U ponedeljak su poljoprivrednici u ranim jutarnjim satima obustavili i trajektnu uslugu za i iz Teksela. To je trajalo do 9:30 h.

Noć ispred supermarketa

Ispred nekoliko distributivnih centara poljoprivrednici blokiraju dostavne rute, a posledica toga su prazne police u marketima. Granska organizacija Centralni biro za trgovinu hranom (CBL) poziva poljoprivrednike da odmah ukinu ove blokade jer time samo štete građanima Holandije. Osim što je ugrožena distribucija hrane, navode da će mnogo sveže hrane biti uništeno. Najizraženiji je nedostatak mlečnih proizvoda. CBL strahuje od milionskih šteta.

U Hengelu u Tventeu blokirane su bile raskrsnice, a povorka traktora koja se kretala kroz grad krenula je iz obližnjeg sela.

Razgovori i pozivi na prekid protesta

Ispred Pokrajinske uprave Nord-Holand u Harlemu na severu države došlo je dvadesetak aktivista i razgovarali su sa Arturom van Dijkom, kraljevim komesarom, i Esterom Romelom, pokrajinskim izvršnim direktorom za prirodu i pejzaž, zemljište, slijeganje i azot.

Van Dijk i Romel istakli su da je razgovor bio prijatan, da su poljoprivrednici shvaćeni i imaju njihovu apsolutnu pažnju. Ipak, istakli su da će nastaviti s pristupom i ciljevima azota koje je odredila pokrajina Nord-Holand. Zbog spontane posete poljoprivrednika održana je sednica Pokrajinskog veća na kojoj se raspravljalo o azotnoj politici u ovoj regiji.

I organizacija LTO Holandije je pozvala poljoprivrednike da obustave blokadu distributivnih centara. Predsednik organizacije Sjak van der Tak je rekao kako se nada da ove akcije neće predugo trajati, jer je najviše ugroženo starije stanovništvo.

Od ponedeljka traje blokada distributivnog cent Jumbo u Niuvegeinu. Policija je pozvala poljoprivrednike da u utorak napuste lokaciju do 12h. Posle tog termina najavljena je akcija deblokade. Poljoprivrednici su se mirno razišli.

Grupa poljoprivrednika ušla je na područje koje pripada Natura 2000 i uništila ga. Objavljena je deklaracija koja osuđuje ovakav vandalizam. Na području Utrehta poljoprivrednici su ušli na prometan put i blokiraju saobraćaj.


Tagovi

Holandija Protesti poljoprivrednika Emisije azota Cene goriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.