Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Tolušić
  • 19.10.2016. 13:30

Hrvatska dobila novog ministra poljoprivrede?

S pozicije ministra regionalnog razvoja i fondova EU u Ministarstvo poljoprivrede, ovaj bivši župan Virovitičko-podravske županije dolazi sa samo 37 godina, ali i sa velikim iskustvom!

  • 172
  • 8
  • 0

Iz HDZ-a su stigle novosti s poslednjim spiskom ministara u budućoj Vladi Hrvatske, za koji je moguće da će se još menjati pre konačne odluke. Sabor će o podršci novoj Vladi odlučivati danas, a juče je u 17 sati održana sednica Predsedništva HDZ-a, na kojoj je Plenković svojoj stranci vrlo verovatno predstavio novu Vladu.

Iako je još uvek situacija podložna promenama, prema svemu sudeći Tomislav Tolušić će biti novi ministar poljoprivrede. S pozicije ministra regionalnog razvoja i fondova EU u Ministarstvo poljoprivrede, ovaj bivši župan Virovitičko-podravske županije mogao bi otići sa svojih 37 godina.

Inače pravnik po struci, u stranci je od svoje osamnaeste godine. O njemu smo saznali da je završio Opštu gimnaziju u Virovitici, zatim je studirao u Zagrebu ivratio se kući. Politički se angažovao sa samo 18 godina kad se i učlanio u HDZ. Otac mu je jedan od osnivača a HDZ je tako postao deo porodice. I sam kaže da je uz stranku praktično odrastao, no smatra da čovek treba da se bori za svoje stavove i zemlju, bez obzira da li su oni levi ili desni.

Kada je imao 27 godina, HDZ ga je imenovao za župana, odmah nakonm što je završio sa stažiranjem u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji kao stipendista Fondacije Robert Šuman. Posle toga je dva puta dobio poverenje građana za istu funkciju. Tomislav Tolušić posebno je ponosan na svoju županiju koja prema statistikama povlači najviše novca iz EU fondova po glavi stanovnika. Novac se koristi za realizaciju projekata koji su "teški" nekoliko miliona kuna. Županija je povukla i novac za gradnju sedam elektrana iz obnovljivih izvora energije, vrednosti 160 miliona kuna, kao i za jedinstvenu viseću solarnu elektranu. Zahvaljujući ovom županu na krovovima su postavljeni solarni paneli.

Ponosan na Virovitičko-podravsku županiju

Osnovana je i Razvojna agencija koja se 98% finansira iz EU fondova. Poznat je i po svojoj izjavi pre nego što je postao ministar regionalnog razvoja, kako Slavoniju neće zaboraviti.

Inače, njegova imovinska karta prilično je skromna za razliku od njegovih kolega. Ima dva kredita u ukupnom iznosu od 100.000 kuna, stan kupljen na kredit od 70 kvadratnih metara u Virovitici, manji stan od 50 kvadrata u Zagrebu i četiri godine star lični automobil Peugeot. Inače, Tolušić je poznat i po tome što nikad nije radio van državne službe, a svojevremno je bio i predsednik Hrvatske zajednice županija.

Po svemu sudeći ako se danas potvrdi da je novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar u Srbiji će dobiti kolegu po dva osnova, po zanimanju i zvanju.


Tagovi

Tomislav Tolušić Ministar poljopirvrede HDZ


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."