Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije za đubrivo
  • 18.02.2022. 10:30

Hrvatska smanjuje PDV na gas, hranu i subvencioniše nabavku đubriva

Paket koji je predstavio premijer Hrvatske, predviđa i podsticaje za poljoprivrednike i ribare, uz ostale niže vrednosti poljoprivrednicima za nabavku veštačkog đubriva, kao i subvencija za plavi dizel za ribare. 

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 188
  • 103
  • 0

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je mere za ublažavanje udara snažnog poskupljenja energenata, hrane i druge robe na standard građana, u okviru paketa podrške vrednog 4,8 milijardi kuna (637,7 miliona evra), prenosi Tanjug

Paket mera obuhvata poresko rasterećenje, odnosno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na određedne proizvode i usluge, ograničenje poskupljenja struje na 9,6 odsto i gasa na najviše do 20 odsto, subvencije na cenu gasa za domaćinstva, povećanje naknada za socijalno ugrožene, isplatu jednokratne pomoći penzionerima.

"Mere će ići za tim da rast cena struje i gasa, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji. Paket će biti izdašan i snažan, vodiće računa o najugroženijima, o preduzetnicima, o penzionerima i poljoprivrednicima", rekao je Plenković predstavljući paket mera.

Dodatna podrška poljoprivrednicima

Smanjenje stope PDV-a na hranu odnosi se na na sveže meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dečija hrana sa 13 na pet odsto, na troškove u poljoprivredi (sadnice, đubrivo, pesticidi) sa 25 na pet odsto, sa 25 na pet odsto na maslac i margarin. Međutim, ne gledaju na ovo svi sa odobravanjem, prenose hrvatski mediji.

"To nije mera koja će pomoći potrošačima ili proizvođačima, već koja ide na ruku trgovačkom i uvoznom lobiju. Bilo bi bolje ukinuti TV pretplatu koja se plaća 80 kuna (1.250 dinara) mesečno", kaže predsednik Udruženja Nezavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić.

Paket koji je predstavio premijer Hrvatske, predviđa i podsticaje za poljoprivrednike i ribare, uz ostale niže vrednosti poljoprivrednicima za nabavku veštačkog đubriva, kao i subvencija za plavi dizel za ribare. 

Podsetimo, u Srbiji je Ministastvo poljoprivrede, kako bi olakšalo poljoprivrednicima troškove, ukinulo carine za nabavku "veštaka" iz trećih zemalja, odnosno arapskog sveta i sa Dalekog istoka i ponudilo kratkoročne kredita za nabavku đubriva, koje će davati 10 banaka sa kojima je postignut dogovor. Osim toga, Požarevac i Kragujevac će dodatno subvencionisati nabavku ovog đubriva.


Tagovi

Hrvatska Đubrivo Nabavka Andrej Plenković PDV na hranu Gas


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]