Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevara
  • 24.11.2021. 18:00
  • Poljska

Hteo da kupi bager pa izgubio više od 23.000 evra

Kada je kupac otišao u sedište kompanije po kupljenu mašinu, situacija se zakomplikovala. Ispostavilo se da tamo niko nije informisan o bilo kakvom dogovoru kao i da bagere nisu stavili na prodaju. 

Foto: Depositphotos/Aleksmfoto (ilustracija)
  • 633
  • 66
  • 0

Da su prevare prilikom kupovine polovnih poljoprivrednih mašina i opreme na internetu i dalje prisutne, dokazuje i poslednji primer iz Poljske. Dakle, 25-godišnjak iz okoline grada Opole na jugu zemlje je na internet oglasniku pronašao primamljivu ponudu za bager. 

Kako izveštava farmer.pl, objava mu se činila pouzdanom jer je prodavac bio poznati proizvođač građevinskih mašina. Odlučio je da ih kontaktira na broj telefona iz oglasa pa dogovorio kupovinu. Navodni predstavnik kompanije poslao mu je i dodatne fotografije bagera pa čak i njegov serijski broj.

Mladić se odlučio na kupovinu i na naznačeni račun prebacio celi iznos od 110 hiljada poljskih zlota, što je preko 23.300 evra. Nakon toga je otišao u sedište kompanije po kupljenu mašinu, a onda se situacija zakomplikovala. Ispostavilo se da tamo niko nije informisan o bilo kakvom dogovoru kao i da bagere nisu stavili na prodaju. 

Pozvali su policiju koja je potom utvrdila da je reč o prevari, odnosno da se neko lažno predstavlja kao zastupnik proizvođača. Ustanovljeno je da kompanija nije nikada primila bilo kakvu narudžbinu za bager niti novac od kupca koji ga je hteo kupiti.

Prevareni mladić je podneo prijavu, a policija traga za prevarantom koji vreba na internet servisima.

Kako izbeći prevare?

Kada je u pitanju kupovina putem interneta opreza nikad dosta. Zato valja sve dobro proveriti čak i one najsitnije detalje i ne brzati sa odlukama koje bi mogle biti kobne.

Često se na veb-u mogu naći lažne stranice kao i lažni profili prodavaca koji kradu tuđe fotografije kako bi im oglasi izgledali što uverljivije. Ako primetite čudnu adresu ili broj telefona, lako moguće da je u pitanju prevara.

Takođe, takvi oglasi bivaju cenovno atraktivni, a cena niža za 20-ak odsto, kako ne bi bili suviše očigledni. Prodavci traže uplatu unapred, a ako uđete u komunikaciju sa njima, često je preusmere na drugu osobu.

Obično koriste strana imena, a jezik na kojem je napisan oglas kao i komunikacija je prilično loša jer su rezultat automatskog prevoda onlajn servisa.

Za kraj valja upozoriti da nepoznatima ništa ne treba plaćati unapred. A više o ovoj temi pročitajte na ovom linku.


Tagovi

Prevara Poljska Kupovina Internet oglasi Bager


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.