Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene mleka
  • 08.08.2015. 10:10

I britanski farmeri udarili na trgovce!

Evropa se budi. Najveći pad globalnih cena mleka dosad naterao je, posle Francuza, Britance i Irce u protest protiv trgovačkih lanaca.

  • 198
  • 123
  • 0

Tržište mleka daleko je od oporavka, nakon što su globalne cene pale na najniže grane do sada. Prosečne cene na globalnom tržištu mlečnih proizvoda (Global Dairi Trade, GTD) koje određuje standarde za ostala svetska tržišta, pale su za 9.3%, na 1,815 $/t (£1,160/t) u utorak, 4. avgusta 2015. godine.

Najveći pad globalnih cena mleka do sada

Cene putera, mleka u prahu i ostalih mlečnih prerađevina najniže su u zadnjih sedam godina. Dve trećine vrednosti mleka, od februara 2014. odnela je slaba potražnja iz Kine te povećane zalihe mleka. Dramatične reakcije mlekara dolaze i sa Novog Zelanda, gde na proizvođače direktno utiče situacija na globalnom mlečnom tržištu (GDT).

Time je podstaknut i najnoviji talas protesta u Velikoj Britaniji. Usled zabrinutosti oko najnižih cena mleka u istoriji proizvodnje te pada cena mesa, i britanski su farmeri odlučili iskazati nezadovoljstvo EU mlekarskom politikom. Mirni protesti odvijali su se na istim mestima kao i oni francuski, ali su nešto manjeg intenziteta. U trgovačkim lancima, distributivnim centrima za mleko, pa čak i na plažama, poljoprivrednici su traktorima i transparentima odlučili pokazati da je stanje postalo neizdrživo.

Na stotine je farmera tako svoje nezadovoljstvo usmerilo na trgovačke lance Morisons, Asda, Alsi i Lidl, koji za razliku od Senzburia i Teska, ne pokrivaju troškove proizvodnje ponuđenim otkupnim cenama. U Morisonsu su odlučni u tome da ne pregovaraju sa proizvođačima sve dok protesti traju.

Cena mleka manja od troškova proizvodnje

Očajni farmeri kažu da su ih neisplative cene otkupa dovele do ivice siromaštva i finansijske propasti, a mnogi od njih sada primaju 10 penija manje nego što ih košta proizvodnja jednog litra mleka. U Velikoj Britaniji protesti su kulminirali ulaskom farmera u trgovačke lance i pražnjenjem polica punih mleka. Pritom su mleko čak i kupovali, dok su ga neki odlučili baciti na izlasku.

Arla, najveća britanska kompanija za preradu mlečnih proizvoda koja mleko otkupljuje od brojnih kooperanata, najavila je smanjenje cene od 0.8 penija po litru, što znači da će sada plaćati tek 23,01 penija po litru domaćim proizvođačima - iako proizvodnja jednog litra košta između 30 i 32 penija. Mnogi su manji proizvođači primorani na zatvaranje farmi.

Protesti i u Irskoj

U Severnoj Irskoj, cena mleka je pala na 19 penija po litru, a protesti su aktuelni i u toj zemlji. Statistike pokazuju da je prosečna cena po litru u maju bila 24.06 penija, što je pad od 25,4% s obzirom na maj prošle godine. U Irskoj je pad bio još i veći (21 peni), za 32,1% u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Predsednik komercijale Morisons grupe rekao je kako se globalna potražnja uveliko smanjila i tako povećala viškove britanskog mleka, stvarajući tako teške uslove za mnoge proizvođače. Cene su pale i usled ukidanju kvota za mleko u aprilu. "Neće biti dodatnih smanjenja cene", najavljuju u firmi. Kvote koje su postavljene kako bi sprečile gomilanje mlečnih proizvoda na tržištu koje se dogodilo osamdesetih godina, ograničavale su proizvodnju svakoj zemlji članici EU.

Sada su nakon 30 godina ponovo ukinute kako bi evropskim farmerima bilo omogućeno tržišno takmičenje na stranim, posebno azijskim tržištima. Čini se da bi Evropa trebalo da razmisli da li želi ili ne domaći proizvod.


Tagovi

Mlečni proizvodi Cena mleka Protesti Evropska unija Smanjenje cene mleka Mlekarska politika


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D