Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Merino ovce
  • 04.04.2019. 18:00

I dalje funkcionalno seme Merino ovnova staro 50 godina

Istraživači Univerziteta u Sidneju iskoristili su uzorke sperme, stare 50 godina kako bi oplodili Merino ovce, uspešno.

Foto: Depositphotos/slovegrove
  • 108
  • 4
  • 0

Mnoge zanimljive stvari dogodile su se te davne 1968. godine. Započela je ofanziva u Vijetnamskom ratu, ubijen je Kenedi, rođena je Selin Dion, a doktor Stiven Salamon je, kako navodi ModernFarmer, zamrznuo uzorke sperme nekih od svojih ovnova u tečnom azotu

Ove godine, istraživači sa Univerziteta u Sidneju, iskoristili su te uzorke sperme kako bi oplodili Merino ovce - 50 godina nakon što su uzorci sperme bili zamrznuti. Ono što je neverovatno je to da je sperma pokazala skoro isti nivo održivosti kao i ona što je bila zamrznuta samo 12 meseci. Zapanjujućih 34 ovaca, od 56 oplođenih, rodilo je jagnjad iz ove pola veka stare sperme.

Veća površina kože - više vune

Međutim, stvari postaju još zanimljivije. Uzgoj ovaca se u proteklih pola veka malo promenio, tako da jagnjad koja su nastala od (komparativno) starog ovna, zapravo izgledaju drugačije od onih koja su rođena od ovdašnjih ovnova.

Konkretnije, u 60im godinama postojala je tendencija više naborane kože. Teorija koja je bila aktuelna bila je ta da sa većom površinom kože, dobija se i više vune. I teorija je bila održiva neko vreme, međutim, poteškoće koje su se javljale prilikom šišanja ovaca i sklonostima raznih štetnih insekata da se zavuku u nabore kože, učinile su da ovo bude samo kratkoročna aktuelnost. 

Sperma od pedesetogodišnjih uzoraka imala je stopu uspešnosti od 61% u poređenju sa 59% uspešnosti jednogodišnje zamrznute sperme. Statistički gledano, efikasnost je skoro ista. 

Danas, ovan koji se zove Ser Fredi, rođen 1963. godine i koji je umro početkom 70ih godina, ima novog potomka, iste naborane kože kao i on što je bio. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Zamrzavanje sperme Merino ovce Uzgoj ovaca Jagnjad Tečni azot Stiven Salmon Ser Fredi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!