Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 28.02.2024. 18:00

I dalje pod pritiskom - cena jedne žitarice značajno pada

Zaliha je puno što znači manje mogućnosti za rast cena, kažu analitičari Agritela dodajući da su zalihe dosegnule najveći nivo od 2019. Razlog je i jeftina roba iz Ukrajine i Rusije.

Foto: Depositphotos/colbylysne
  • 370
  • 38
  • 0

Cene žitarica i dalje su pod pritiskom. Za pšenicu se kreće oko 200 evra/t, a trend pada se malo smanjio. Ali, analitičari Agritela ne vide razlog za značajniji oporavak u narednom periodu. Razlog je i dalje isti - velika konkurencija prošlogodišnjih zaliha iz Rusije i Ukrajine, piše Agrarheute

Jeftina crnomorska pšenica

U ruskoj crnomorskoj luci Novorosijsk pšenica košta 198 €/t 215 USD/t, a na pariškom "Euronext-u" juče je bila 202 €/t

Evropska komisija nedavno je objavila FOB cene pšenice (uključuje troškove samog proizvoda te troškove dostave i utovara na brod ili drugo prevozno sredstvo na iskrcajnom mestu, op. ur.) u ukrajinskim izvoznim lukama od 160 €/t. To je 15 evra manje nego početkom meseca i oko 46 evra niža cena od one u francuskoj luci Ruen. 

Francuska je dosad izvezla 5,4 miliona tona pšenice, Rumunija 4,7 mil. t, a Poljska 2,5 mil. t. Litvanija i Nemačka dosta zaostaju kao izvoznici, svaka sa oko 1,8 mil. t. 

Evropa je do sada ukupno izvezla 20,6 mil. t, uključujući durum pšenicu i pšenično brašno, u treće zemlje, što je pet odsto manje nego pre godinu dana. Istovremeno, količina uvoza u EU veća je za oko sedam odsto nego prošle godine i iznosi 7,7 mil. t.

Skoro četiri miliona tona ili više od dve trećine uvoza obične pšenice dolazi iz Ukrajine, a ostalo iz Kanade, Moldavije i Rusije.  

Zaliha je puno što znači manje mogućnosti za rast cena, kažu analitičari Agritela dodajući da su zalihe dosegle najveći nivo od 2019.

Drastičan pad cene kukuruza 

Cene kukuruza su u poslednjih nekoliko nedelja pale još drastičnije jer je, opet, veliki pritisak onoga iz Ukrajine. Na evropskom tržištu fjučersa za mart su nedavno pale ispod granice od 170 evra. Na spot tržištu su za tri evra više. 

Komisija je izvestila o FOB ceni od 172 €/t u francuskom Bordou. Istovremeno u ukrajinskim izvoznim lukama su one oko 154 €/t

Prema podacima Komisije, evropski uvoz kukuruza dosegao je 10,9 miliona tona. Od toga je 6,8 mil. t stiglo iz Ukrajine, a ostatak iz Brazila, Kanade, Srbije i Rusije. Glavni kupac je Španija sa dosadašnjih 4,9 mil. t.

Poplavljena polja 

Osim jeftinog uvoza, poljoprivrednici imaju i druge brige. U francuskim i nemačkim regijama obilna kiša uzrokuje plavljenje polja te otežava đubrenje i setvu. U Francuskoj je posejano samo 26 odsto jarog ječma, u poređenju sa 77 odsto prošle godine. 


Tagovi

Tržište žitarica Uvoz iz Ukrajine Zalihe žitarica Cena kukuruza Pad cena Cena pšenice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.