Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intelektualci u berbi maline
  • 10.07.2015. 18:00

I doktori beru maline!

U prijepoljskom kraju maline beru najobrazovaniji sezonci. Intelektualna elita se ne libi teškog posla.

  • 155
  • 7
  • 0

Dok je u drugim, nižim delovima Srbije, berba maline u punom jeku, prijepoljski kraj se u tom poslu zahuktava tek početkom jula.

Ali to nije jedina specifičnost tog brdovitog dela Srbije, kada je u pitanju berba malina. Sanel Dizdarević, vlasnik osam hetara malina, tvrdi da to voće u prijepoljskom kraju beru najobrazovaniji sezonci.

Sanel Dizdarević
Sanel Dizdarević

vlasnik je osam hektara malinjaka

Svake godine angažuje 80 radnika, a ni intelektualna elita se ne libi teškog posla.

"Ima bar deset radnika koji su visoko obrazovani. Tako da imamo i doktora, inženjera, prosvetnih radnika i pravnika ... iz svih oblasti", objasnio je Dizdarević.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - filijale u Prijepolju ima oko šest hiljada nezaposlenih, a sa sedmim stepenom stručne spreme na posao čeka 250 nezaposlenih. Među njima šesnaest doktora i sedam stomatologa. Da bi preživeli većina se odluči da se umesto medicinom, bave berbom maline.

Minela Mujezinović
Minela Mujezinović,

buduća doktorica u berbi malina

Minela Mujezinović je osnovnu školu završila kao vukovac, srednju kao đak generacije, a na Medicinskom fakultetu u Podgorici prosek devetka. U Beogradu bi već stekla zvanje doktora, ali u Crnoj Gori mora da se odradi stručna praksa. Kratki predah koristi kao sezonac u malinjaku i ne žali se zbog toga.

Kad već ne mogu da dođu do posla za koji su dugo grejali stolicu, za egzistenciju mnogi fakultetski obazovani ljudi u prijepoljskom kraju moraju da se peku po suncu. A malina je u tom kraju postala poslednja alternativa, nakon kraha industrije.


Tagovi

Minela Mujezinović Berba malina Malinjaci Sanel Dizdarević Prijepoljski kraj Sezonci Krah industrije


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega