• Izvoz za Kinu
  • 21.10.2020. 10:00

I Megle, Imlek i Somboled dobile odobrenje za izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

Nakon višemesečne intenzivne saradnje, razmene dokumentacije i stalne komunikacije sa Upravom Carine NR Kine, koji su usledili nakon audita od strane kineske inspekcije, u ovom trenutku se na Listi registrovanih izvoznika proizvoda od mleka u Kini, nalazi ukupno pet subjekata.

Foto: Bigstock/Rus N.
  • 105
  • 5
  • 0

Nakon što su sredinom avgusta ove godine dva proizvođača iz Srbije dobila sertifikate za izvoz u Kinu odnosno kontejnerskim saobraćajem će isporučivati mlečne proizvode i mleko za bebe, odobrena su još tri objekta za izvoz na ovo tržište, ističe Uprava za veterinu.

Nakon višemesečne intenzivne saradnje, razmene dokumentacije i stalne komunikacije sa Upravom Carine NR Kine, koji su usledili nakon audita od strane kineske inspekcije, u ovom trenutku se na Listi registrovanih izvoznika proizvoda od mleka u Kini, nalazi ukupno pet subjekata u poslovanju hranom: Mlekara Ub, Mlekoprodukt, Megle Srbija, Imlek AD i Somboled.

Mlekoprodukt: Proširenjem kapaciteta i sa novim kooperantima do kineskog tržišta

"Ovo je prvi put da je odobren sektor mleka za izvoz u Kinu, koja predstavlja najveće svetsko tržište i samim tim predstavlja za srpske prerađivače mleka značajan izvozni potencijal i mogućnost za dalje unapređenje sektora mleka", navodi se na zvaničnom sajtu Uprave.

Moguće proširenje liste izvoznika

Kako se dalje navodi, održavajući dobru saradnju i prijateljski odnos sa kolegama iz Uprave Carine, ulažu se napore za odobrenje ostalih zainteresovanih subjekta za izvoz proizvoda od mleka i stavljanje na listu izvoznika u Kinu.

Više od godinu dana posle potpisanog ugovora - izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

Podsetimo, još krajem prošle godine najavljivan je izvoz mleka i mlečnih proizvoda za januar ove, kada je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Danas rekao da su 'svih šest kompanija iz Srbije koje su se prijavile za izvoz mleka i mlečnih prerađevina u Kinu prošle inspekciju i moći će kada stignu dozvole da izvoze u ovu zemlju'. U pitanju su bile Fabrika dečje hrane, Mlekara Šabac, Imlek, Mlekara Ub, Megle Srbija i Somboled.


Tagovi

Izvoz Kina Mleko Mlečni proizvodi Megle Srbija Somboled Imlek Mlečni proizvodi Lista izvoznika Uprava za veterinu


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...