Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekoprodukt
  • 26.08.2020. 12:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Mlekoprodukt: Proširenjem kapaciteta i sa novim kooperantima do kineskog tržišta

Proširenjem tržišta, zrenjaninska kompanija razmišlja i o povećanju broja kooperanata, odnosno ideja je da se u saradnji sa postojećim partnerima farmerima prošire kapaciteti primarne proizvodnje mleka, a zatim i da se pronađu novi, koji će olakšati plasman proizvoda na tržište Kine.

Foto: Mlekoprodukt
  • 466
  • 265
  • 0

Dva proizvođača iz Srbije dobila su sertifikate za izvoz u Kinu, a ove kompanije će na tržište Dalekog istoka, kontejnerskim saobraćajem, isporučivati mlečne proizvode i mleko za bebe, preneli su srpski mediji.

Među njima je i mlekara Mlekoprodukt iz Zrenjanina, koja godišnje proizvode preko 6.000 tona mlečnih proizvoda i otkupi oko 32 miliona litara kravljeg i 140.000 litara ovčijeg mleka sa 350 farmi. Ova kompanija, svoje proizvode, do sada je izvozila u okviru zemalja Balkana, a oni koji će se naći na kineskim rafovima su polutvrdi, tvrdi i topljeni sirevi.

"Biser, Karavan i Vaša mlekara brendovi su po kojima smo prepoznatljivi na tržištu. U našem asortimanu svakako bismo izdvojili sireve pripremane po posebnim recepturama, kao što su trapist, gauda, edamer, kačkavalj, mocarela, zatim topljeni, među kojima su trouglaste porcije, lisnati sirevi i blok forme, ali i razni namazi. U ponudi se takođe nalaze i sveži sirevi - feta, mladi sir, rikota i kriška beli sir", kaže za Agroklub generalni direktor Mlekoprodukta Andrej Beslać.

Veliki uspeh, ali i odgovornost

Kako smo ranije pisali, od šest kompanija iz Srbije koje su se prijavile za izvoz mleka i mlečnih prerađevina u Kinu, sertifikat su dobile dve, sa mogućnošću produžetka nakon četiri godine.

Više od godinu dana posle potpisanog ugovora - izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

"Dobijanje jednog ovakvog međunarodnog sertifikata za plasman domaćih proizvoda na tržišta Kine i Evropske unije predstavlja ogroman uspeh za našu kompaniju i još jednu potvrdu da ono što radimo, radimo na pravi način. Želeo bih da istaknem da veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu poljoprivrede, imajući u vidu da je ceo proces krenuo od njih, odnosno od njihovog zahteva koji je upućen Ministarstvu poljoprivrede Kine da se naši proizvodi plasiraju na tom tržištu. Ovo je za nas ogroman uspeh, ali i velika odgovornost i obaveza."

Preko dva miliona evra u razvoj proizvodnih kapaciteta

Kako dalje navodi Beslać za naš portal, u prethodne tri godine Mlekoprodukt je uložio preko dva miliona evra u razvoj proizvodnih kapaciteta. Instalirali su dodatni CIP i dodatnu prijemnu liniju za mleko, rekonstruisali i sredili sve podove i zidove. Takođe, povećali su i kapacitete komore za sušenje sira i skladištenje ambalaže.

"Pored toga, nabavili smo nove mašine za topljeni sir, kao i mašine za sečenje polutvrdog sira. Kako nam je bila potrebna i nova pakerica za pakovanje Selekte od 200 grama, usmerili smo se i na njenu nabavku. Zahvaljujući tim ulaganjima kompanija će moći da nastavi sa redovnim snabdevanjem domaćeg i tržišta u okruženju, uz posao koji joj sledi na kineskom i evropskom", ističe direktor Mlekoprodukta.

Proširenje plasmana pratiće i veći broj kooperanata

Proširenjem tržišta, zrenjaninska kompanija razmišlja i o povećanju broja kooperanata, odnosno ideja je da se u saradnji sa postojećim partnerima farmerima prošire kapaciteti primarne proizvodnje mleka, a zatim i da se pronađu novi, koji će olakšati plasman proizvoda na tržište Kine.

Kako ističu, proizvođači mleka su kroz investiranje u objekte i aparate za proizvodnju, ali i unapređenje kvaliteta i zdravlja životinja, realizovali značajna poboljšanja u pogledu proizvodnje i doveli kvalitet na visok, standardizivan nivo.

Uz pomoć stručnjaka povećao količinu mleka i rešio problem steriliteta kod krava

"Bez njih, kao prve karike u ovom lancu i procesu sertifikacije ne bismo bili u mogućnosti da ispunimo zahteve i standarde koje kineski veterinarski zavod, odnosno kineski veterinarski zakoni zahtevaju kako bi neki proizvod 'ušao' na njihovo tržište."


Tagovi

Mlekoprodukt Andrej Beslać Plasman mleka Otkup mleka Izvoz za kinu Topljeni sirevi Tvrdi sirevi Biser sir


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta