Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • De Heus
  • 21.07.2020. 14:00
  • Moravički okrug, Čačak

Uz pomoć stručnjaka povećao količinu mleka i rešio problem steriliteta kod krava

Pomogli su mi najviše što se tiče povećanja količine mleka i u sterilitetu, plodnosti kod krava. Nije mi cilj samo da imam količinu mleka, a da nemam redovno telenje, navodi Dušan Vidojević.

Foto: Dušan Vidojević
  • 1.895
  • 664
  • 1

Pravilna ishrana i saradnja sa stručnjacima ključne su komponente za dobru stočarsku proizvodnju. Značaj toga prepoznao je farmer Dušan Vidojević iz okoline Čačka, koji je u ovom poslu osam godina. Trenutno ima 13 krava i tri junice, bavi se i tovom teladi, pa se na njegovom imanju nalazi ukupno 30 grla. Probleme u proizvodnji, kaže, uspeva da prevaziđe upravo uz savete i pomoć stručnih ljudi iz kompanije De Heus.

"Ranije sam sarađivao i sa drugim firmama. Međutim, u jednom trenutku više nisam bio zadovoljan tom saradnjom. Upoznao sam, tada komercijalistu, Marka Ćalića iz kompanije De Heus pre nekoliko godina i od tada sam u stalnom kontaktu sa njima. Pomogli su mi najviše što se tiče povećanja količine mleka i u sterilitetu, plodnosti kod krava. Nije mi cilj samo da imam količinu mleka, a da nemam redovno telenje", navodi Dušan.

Cilj zdrava grla i ekonomična ishrana

U kompaniji De Heus opisuju Dušana kao farmera koji se deklarisao kao neko ko voli da proba nove i inovativne stvari. Kažu, cilj mu je bio da ima zdrava grla i ekonomičnu ishranu, pa su mu preporučili ishranu kojom će to uspeti i da ostvari.

"Do Dušana sam došao obilazeći poljoprivredna gazdinstva. Prvo smo porazgovarali o problemima koje je imao u tom trenutku, to je bilo pre svega sa reprodukcijom i telenjem. Preporučio sam mu naše koncentrate, uzeo je prvo našu jeftiniju varijantu, od toga je krenuo i posle toga kada su rezultati bili bolji on je uzimao sve kvalitetnije i sve bolje varijante. Na njegovoj farmi se situacija dosta promenila zato što on svake godine ima telenja i povećala mu se proizvodnja mleka i mlečnost, kao i životni vek kod krava", govori Marko Ćalić ispred kompanije De Heus.

Vidojevićev moto u poslu je, kaže, 'bolje platiti više, ali dobiti kvalitet'.

Kod Dušana je, dodaje Ćalić, bilo problema sa zrnom silaže koje, ukazuje, nije bilo zdrobljeno već je ostalo celo.

"Zbog toga je silaža bila dosta energetski slaba i krenuli smo na tome da radimo", dodaje on.

Prelacto za ishranu muznih krava u periodu zasušenja

Kako je Dušan imao problem sa ketozom u periodu zasušenja krava, Ćalić mu je preporučio proizvod Prelacto koji je namenjen ishrani muznih krava u periodu zasušenja.

"Prelacto može da reši problem čak u prvoj laktaciji, odnosno jedna količina od 60 kilograma koja se daje kravi 21 dan pred telenje, tri kilograma dnevno, ne preporučuje se više, junicama dva i po kilograma, sadrži 22 odsto proteina i sve proteine koje tada krava unese, deponuje u jetri i iskorišćava u periodu posle telenja kada krava najčešće pada u ketozu i nakon primene ovog proizvoda nema više problema sa ketozom", objašnjava Ćalić.

Saveti stručnjaka iz De Heusa, ističe Dušan, veoma su mu pomogli u poboljšanju proizvodnje. Kaže, otkako sarađuje sa njima, uviđa napredak na svojoj farmi.

"Inače prihvatam sugestije i sve to primenjujem. Vidim da ima rezultata. Posebno sam uvideo pomak u povećanju mleka otkako su mi preporučili Dairy super koncentrat uz pomoć kog moja grla dobijaju obogaćen obrok", napominje Vidojević.

Vidojević: Posebno sam uvideo pomak u povećanju mleka

Njegov moto u poslu je, kaže, 'bolje platiti više, ali dobiti kvalitet'.

"Ja se tom politikom vodim. Nije mi problem da uzmem i nešto skuplji preprarat i uložim u proizvodnju, znam da će se to isplatiti", navodi on.

Predavanja za poljoprivrednike - važna za saradnju sa strukom

Kako bi unapredio svoje znanje o stočarstvu, ali i ratarstvu, s obzirom na to da sam proizvodi lucerku i druge žitarice za ishranu životinja, Dušan je posećivao i različita predavanja koja De Heus organizuje u cilju osvešćivanja poljoprivrednika o važnosti saradnje sa strukom i na kojima takođe mogu dobiti vrlo značajne savete.

"Išao sam na njihove seminare. To je dobro. Volim i posećujem, tu razmenim iskustvo sa drugim poljoprivrednicima i naučim nove stvari", zaključuje Vidojević.

Te prezentacije, navodi Ćalić, organizuju se u zimskim mesecima i to u manjim grupama od oko desetak poljoprivrednika kako bi efekti bili bolji. Pitali smo ga i u čemu to najčešće greše stočari i na šta im on skreće pažnju.

Kvalitetan obrok po meri krave za više mleka

"Farmeri, 90 odsto njih, najčešće prave grešku u pripremanju kabaste hrane zato što silažu rade dosta kasno ili previše rano, često se dešava da ima celog zrna kukuruza u silaži, priprema sena i senaže pogotovo kada je u pitanju lucerka zato što je kose mnogo kasnije nego što treba i samim tim gube dosta hranljivih materija i proteina. U saradnji sa našom firmom mogu da dobiju savete kako to da promene. Kada odemo prvi put kontrolišemo kabastu hranu i na osnovu toga dajemo preporuke, dolazimo kod njih i kada rade senažui silažu, uzimamo uzorke, nosimo u našu laboratoriju, radimo ispitivanja i na osnovu toga određujemo kakav obrok treba da bude", objašnjava Ćalić.

Za nove stvari i eksperimente, dodaje, otvoreniji su mlađi stočari. Kako dalje objašnjava, više su zainteresovani, u većoj meri slušaju savete struke, konsultuju se, dok su stariji poljoprivrednici manje poverljivi i sa njima, treba više vremena za ostvarivanje saradnje i izgradnju poverenja.

Više informacija o proizvodnom asortimanu i stručnom timu kompanije De Heuse, potražite na jednom od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Stočarstvo De Heus Marko Ćalić Dušan Vidojević Krave Mlečno govedarstvo Prelacto


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

De Heus d.o.o

Agroindustrijska zona bb, 15000 Šabac, Srbija
tel: +381 15 354 858, fax: +381 15 354 861, e-mail: info@deheus.rs web: https://www.deheus.rs/