Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2018.
  • 04.11.2017. 15:00

I moćni Claas Arion 660 u trci za "Traktor godine"

"Claas" u ovogodišnjem izboru "Traktora godine" ima dva modela u finalu! U kategoriji ratarskih traktora je to Arion 660 CMATIC! Hoće li postati Traktor godine?

Foto: Renata Prusina
  • 1.448
  • 64
  • 0

"Claas" u ovogodišnjem izboru "Traktora godine" ima dva modela u finalu! U kategoriji ratarskih traktora je to Arion 660 CMATIC, a u kategoriji voćarsko-vinogradarskih traktora to je Nexos 240 VE.

Claas u novoj generaciji serije 600 ima četiri Ariona od 145 do 205 konjskih snaga, a naš je izbor pao upravo na najjači traktor ove serije.

Maksimalna snaga Ariona 660 je 185 KS (dovoljno za sve poljske radove), ali zahvaljujući "Claas Power Managementu" on može da ostvari 205 KS (za potrebe transporta). Ovu jačinu razvija DPS (Deere Power System) 6,8-litarski motor sa šest cilindara, četiri ventila na svakom cilindru i VGT turbopunjačem varijabilne geometrije. Reč je o motoru SCR tehnologije (kombinaciji EGR recirkulacije ohlađenih izduvnih gasova, DPF filtera dizel čestica i SCR konvertera selektivne katalitičke redukcije) koja zadovoljava četvrti stepen (Stage IV/Tier4) standarda regulacije emisije štetnih gasova .

Spomenimo i da maksimalan obrtni momenat od 833 Nm motor postiže na 1.500 obrtaja u minuti. Kod mirovanja mašine, brzina praznog hoda se sa 800 smanjuje na 650 obrtaja u minuti, i tako štedi gorivo. Zapremina rezervoara dizel goriva je 370 litara, a "AdBlue" dodatka na bazi uree 17 litara. Servisni interval je 500 sati.

Brzo prilagođavanje prenosa prema zadacima

Arion 660 CMATIC

Arion 660 ima CMATIC prenos dvostrukog kvačila od 0,05-50 km/h, s elektrohidrauličnim obimom smera vožnje, opcijom kočenja prikolice, podešavanje agresivnosti reversera (+/-4), deaktivacija "Cruse controla" (memorisane brzine) samo pritiskom papučice gasa i brzim prilagođavanjem prenosa prema radnom zadatku (dve prethodno memorisane vrednosti pogona motora) samo pritiskom na prekidač i sl. Serija 600 je prvi put dostupna i s elektronskim "Parklock sistemom" parkirnih kočnica na ručici promene smera. Ako vozač napusti sedište, a da pre toga ne uključi "Parklock", aktiviraju se parkirne kočnice na traktoru i bilo kojem priključnom uređaju/prikolici. Dodajmo da svi modeli serije 600 mogu imati i HEXASHIFT mehanički prenos.

Hidraulična pumpa je kapaciteta protoka od 150 l/min, sa mogućnošću menjanja brzine reakcije hidraulike (u sekundama) i postavljanje prioriteta za spoljne ventile, kojih je na raspolaganju 2-4. Maksimalni podizni kapacitet zadnje hidraulike je osam tona, a prednje četiri tone.

Brzina zadnjeg priključnog vratila 540 i 1.000 obrtaja u minuti kao standard, a opciono 540-540E, 1000 i 1000E, dok je prednjeg 1.000 obr/min.

Najbolja ergonomija u klasi?

Novi dizajn prednje osovine sa "PROACTIV" suspenzijom doprinosi udobnosti vožnje. Jednostavnost upravljanja postiže "Claas dynamic" upravljački sistem kojim vozač može da menja broj obrtaja volana (dva različita automatska programa sa dva nivoa, odnosno četiri mehanička programa), prema zahtevima određenog radnog zadatka jednostavnim pritiskom na dugme.

Unutrašnjost kabine traktora Arion 660 CMATIC

Udobnost kabine čine četiri ključne tačke, a proizvođač se diči ergonomijom, kažu, najboljom u klasi. Prostrana pregledna kabina ima lakša i manja vrata, jednostavnije zatvaranje vrata, kao i dodatna vrata sa desne strane kabine. Za traktore iznad 165 KS u seriji 600, u izboru su i gume 42 inča obima 1,95 metara za smanjeno sabijanje tla i veći kapacitet vuče. Jednostavnost upravljanja osiguraće "CEBIS" sistem sa 12'' ekranom osetljivim na dodir u 10 ključnih funkcija i novom "CMOTION" ručicom. Reč je o horizontalnom džojstiku na naslonu desne ruke, kojim je moguće upravljati svim traktorskim funkcijama (promena smera vožnje, menjanje stepena penosa, hidraulika, uključivanje/isključivanje zadnjeg priključka, uključivanje autopilota...), sa samo tri prsta.

Novi dizajn prednje osovine sa PROACTIV suspenzijom doprinosi udobnosti vožnje

Još malo brojki

I po običaju, evo i nekoliko brojki za kraj. Ukupna dužina traktora je 4,8 metara, širina 2,5 m, visina 3,1 m. Šasija dužine 2,82 m, klirens 0,5 m, ugao zakretanja 55 stepeni, težina bez opterećenja je manja od osam tona (sa punim rezervoarom goriva), a radna težina 12,5 tona.

Autor: Renata Prusina, Agroglas, Foto: Renata Prusina


Tagovi

Claas Arion 660 Traktor Nexos 240 VE CMATIC prenos Parklock sistem Ratarski traktor Ergonomija