Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 31.07.2015. 08:30

I nemački farmeri idu u protest?

Francuski farmeri upozoravaju na nove blokade, a u Nemačkoj se nagomilava bes zbog interventnih mera pomoći Francuzima.

Foto: trt.net.tr
  • 134
  • 7
  • 0

Francuski farmeri, besni zbog pada cena hrane i uništavanja domaće proizvodnje, zaustavili su u ponedeljak oko 400 kamiona koji su dostavljali proizvode iz Nemačke. Sličan protest dogodio se i u blizini španske granice. Farmeri su, nakon pregovora s francuskim ministrom poljoprivrede podigli blokade u blizini granice s Nemačkom, ali su obećali da će ostati u pripravnosti.

"Od sada pa do kraja avgusta, ovakve stvari će se događati", upozorio je Frank Sander, predsednik udruženja poljoprivrednika FNSEA. On je nagovestio da bi dalji protesti mogli da budu usmereni na velika prodajna mesta. Farmeri su, u nedelju poslepodne, postavili šest kontrolnih tačaka između Nemačke i Francuske, sa oko 1.000 ljudi i traktora.

Uvoz uništava tržišnu utakmicu

Sander je rekao kako je njihov cilj da okrenu šlepere koji prevoze proizvode koji narušavaju tržišnu utakmicu. "Na primer, uspeli smo da okrenemo kamion koji je prevozio sir Bejbibel. Potrošači misle da je francuski, a on u stvari dolazi iz Slovačke", izjavio je Sander. Okrenuli su i nekoliko kamiona s voćem i povrćem iz Nemačke, ali i Španije s druge strane. Oko 100 poljoprivrednika zaustavilo je nekoliko desetina kamiona iz Španije na auto-putu u jugozapadnoj regiji Gornja Garona, preteći da će iskrcati meso ili voće namenjeno francuskom tržištu.

Koristili su samo desetak traktora da bi blokirali auto-put nedaleko od španske granice stvarajući saobraćajne gužve duge i do 4 kilometra.

Na ivici bankrota

Akcija je usledila nakon nedelju dana blokada gradova, puteva i turističkih mesta širom Francuske. U znak protesta zbog pada cena hrane, za šta su okrivili stranu konkurenciju, kao i supermarkete i distributere, poljoprivrednici su đubrivom zakrčili ulaze u trgovinske lance, blokirali prilazne puteve i auto-puteve, a sprečili su i dolazak turista u Mon Sen Mišel u severnoj Francuskoj, jednu od najposećenijih turističkih destinacija. Vlada je u sredu, ovom snažnom poljoprivrednom lobiju, predstavila hitan paket mera pomoći u vrednosti 600 miliona evra, što obuhvata poreske olakšice i kreditne garancije. Međutim, to nije bilo dovoljno.

"Mere koje je Vlada najavila ne bave se problematikom narušenog tržišnog takmičenja s poljoprivrednicima iz drugih zemalja", kazao je Sander, dodajući da se francuski poljoprivrednici suočavaju s većim troškovima rada i standardima kvaliteta. I predsednik Fransoa Oland ponudio im je podršku, i bez protesta i sa njima.

Bes u Nemačkoj

Protesti su već izazvali bes nemačkih poljoprivrednika. Članovi Udruženja poljoprivrednika mlečne industrije (MIV) naveli su da su poslali pismo Evropskoj uniji u kojem protestuju protiv blokada i specijalnih mera koje su najavile francuske vlasti. Predsednik MIV-a, Ekard Hojzer, izjavio je da su neki predlozi francuskog ministra poljoprivrede neprihvatljivi i defakto bojkotuju nemačke proizvode.

Le Fol je najavio da cene mleka treba postaviti na minimum od 0,34 evra po litru da bi favorizovali francusku proizvodnju. Ali MIV je odgovorio kako, iako razume ljutnju francuskih farmera zbog preniskih proizvodnih cena, mere koje sprečavaju tržišnu utakmicu ne mogu da budu rešenje. Prema DBV, snažnom udruženju poljoprivrednika u Nemačkoj, Francuska već ima nadmoć nad Nemačkom u smislu poljoprivrednog izvoza. Nemačka je prošle godine potrošila 6 milijardi evra na uvoz proizvoda iz Francuske, uglavnom vina, sira, pekarskih proizvoda i mesa, dok je Francuska uvezla 5,6 milijardi nemačkih proizvoda.

Foto: trt.net.tr


Tagovi

Đubrivo Izvoz Uvoz Slovačka Mlekari Nemačka Francuska Trgovinski lanci Tržišna konkurencija Španija Kamioni FNSEA Blokirane ceste Protest poljoprivrednika Bejbibel Frank Sander Kontrolne tačke Ekard Hojzer MIV Nemački poljoprivrednici


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."