Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Zrenjanin
  • 02.02.2017. 15:30

I posle licitacije - licitacija

Na novoj licitaciji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Zrenjanina ponuđeno je 170 ha prvoklasnih njiva koje su u javnoj svojini. Početna cena bila je 35.000 dinara po hektaru.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 2.109
  • 306
  • 0

Državno zemljište na području zrenjaninske lokalne samouprave poljoprivrednici su licitirali pred sam kraj prošle godine, a ovo javno nadmetanje ostalo je upamćeno po najvišoj izlicitiranoj ceni od 91.000 dinara za hektar u katastarskoj opštini Botoš. Ovaj put, paorima je ponuđen zakup dodatnih 170 ha njive.

"Gradovi i opštine do sada nisu posedovali zemljište u svom vlasništvu. Ovakva licitacija prvi put se sprovodi na području grada Zrenjanina, koji je raspisao javni oglas za ukupno 170 ha poljoprivrednog zemljišta. Ono se u katastru vodi kao građevinsko zemljište i zato je u javnoj svojini. Kao poljoprivredno zemljište koristiće se do privođenja nameni i do tada će se na ovaj način davati u zakup“, objašnjava Stojan Kralj, predsednik Komisije za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina.

Poljoprivrednici traže pravo prečeg zakupa

Zrenjaninski poljoprivrednici pozdravljaju odluku da se i ovo zemljište da u zakup, ali zameraju što se to radi sada, i što nije ponuđeno na decembarskoj licitaciji zajedno sa državnim poljoprivrednim zemljištem.

"Mi iz Udruženja poljoprivrednika Zrenjanin nismo dozvolili da ovo zemljište bude zaparloženo, te smo ga i predhodnih godina obrađivali, iako se ono vodi kao građevinsko zemljište. Ali, tada nije postojao formalan način kako i kada treba to i platiti, tako da je dobra odluka po kojoj se tačno zna šta se radi sa tim zemljištem. Samo zameramo što su poljoprivrednici sa čitave teritorije grada Zrenjanina mogli da učestvuju u licitaciji. To je suprotno od osnovnog principa koji važi za državno poljoprivredno zemljište po kojem pravo prečeg zakupa imaju oni koji žive na teritoriji katastarske opštine u kojoj se zemlja izdaje u zakup. Taj princip je trebao da bude primenjen i sada" , kaže Slavko Vukov.

Nadležni kažu da su se na ovakav pristup odlučili kako ne bi izazvali nezadovoljstvo poljoprivrednika iz drugih katastarskih opštine jer je ovde reč o javnoj svojini.

Poljoprivrednici: peta i šesta klasa su za izgradnju objekata

Najveća žalost poljoprivrednika ove srednjobanatske opštine je ta što se poljoprivredno zemljište, najčešće prve klase, preimenuje u građevinsko zemljšte.

Slavko Vukov

"U poslednje tri godine je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta preimenovano u građevinsko sa idejom da se tu nešto gradi, bar koliko ja shvatam. U industrijskoj zoni jugo-istok postoji zemljište koje već ima infrastrukturu. Ali, investitora nema. Da nema licitaje ovo zemljište bi pravno ostalo u parlogu. A poljoprivredno zemljište je resurs koji nije obnovljiv. Ne smemo ga tako rasipati i arčiti. Tvrdim da oni koji ga prevode u druge oblike, nisu domaćini i ne znaju šta je jutro dobre zemlje", kaže ovaj poljoprivrednik.

Zrenjaninski poljoprivrednici nisu protiv investitora, ali se pitaju zbog čega se zemlja najboljeg kvaliteta daje za izgradnju objekata. Ako to baš moraju da budu oranice, neka se u te namene koristi zemljište pete ili šeste klase, predlažu oni.

Početna cena - 35.000 dinara po hektaru

Početna cena za hektar zemlje prve klase bila je 10.000 dinara više u odnosu na decembarsku licitaciju i iznosila je 35.000 dinara.

Stojan Kralj

"Početnu cenu za ovo javno nadmetanje lokalana samouprava odredila je na osnovu kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Sav novac od zakupa ide u gradsku kasu i koristiće se za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Inače, na ovoj lokaciji postoji parcela od 30 ha iza industrijslke zone. Na njoj se nalazi voćnjak i prateća infrastruktura. I za ovu zemlju će biti potpisan ugovor po ceni od 35.000 dinara po hektaru", objašnjava Kralj.

Poljoprivrednici su ipak u nedoumici zbog čega je sada hektar zemlje za 10.000 dinara skuplji.

"Zbog čega postoji razlika u početnoj ceni na licitaciji održanoj u decembru i ovoj sada, nije nam jasno. Ne znamo po kojim aršinima su došli baš do ove cifre. Reč je zemljištu istog kvaliteta. I jedno i drugo su prve klase. Početna cena za državne oranice u decembru je bila 25.000 dinara za hektar", naglašava Vukov.

Isplativost dovodi do dogovora

Osim poljoprivrednika iz katastarske opštine Zrenjanin, na licitaciji su se pojavili i paori iz Lazareva, Lukićeva i Orlovata. Pre početka licitacije pokušali su da postignu dogovor kako konačna cena ne bi dosezala astronomske razmere, ali u tome nisu uspeli. Prilikom licitacije prve od sedam parcela postignuta je cena od 58.000 dinara po hektaru.

"To je ekonomski apsolutno neisplativo, pa smo na kraju pomirili naše interese. Ostale parcele zakupljene su po početnoj ceni, koja uopšte nije mala. Posebno ako se zna da je sada već februar, da zemljište nije pripremljeno i da obradu nećemo početi još sigurno dve nedelje. Pitanje je i šta se može očekivati od useva i prinosa. Sve u svemu, dogovorili smo se da jedna parcela od oko 60 ha ide našim konkurentima, odnosno ponuđačima koji nisu iz grada. Preostalih 110 ha međusobno ćemo podeliti mi iz Udruženja. Svakom od nas 'pripada' oko 4 ha. O istoj površini se radilo i na decembarskom nadmetanju", objašnjava Vukov.

Ugovori sa decembarske licitacije još nisu potpisani

Od nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta prošlo je mesec dana, ali ugovori još uvek nisu potpisani. Nadležni kažu da je u toku izrada odluka za davanje u zakup. Nakon završetka ovog posla i davanja saglasnosti zakupci tog zemljišta će platiti zakupninu i biće potpisani ugovori.

Ugovori o zemljištu u javnoj svojini koje je sada izlicitirano uskoro bi trebali da budu potpisani. Planirano je da u narednih nekoliko dana oni budu završeni, poljoprivrednici tada mogu da plate zakupninu i da uđu u posed.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Grad Zrenjanin Licitacija Oranice Lokalna samouprava Građevinsko zemljište Javna svojina Katastar Stojan Kralj Udruženja poljoprivrednika Zrenjanin Slavko Vukov Početna cena Isplativost Ugovori


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin