• Aplikacija
  • 03.12.2021. 07:30

I prodaja stoke ulazi u digitalno doba? Potrebna samo aplikacija

Životinje se u Austriji sada mogu prodavati i na aukciji putem nove aplikacije, što bi trgovanje trebalo da podigne na viši, ekološki nivo.

Foto: Facebook/viehworld
  • 105
  • 25
  • 0

Vrednost aukcijske prodaje goveda samo u Austriji iznosi 77 miliona evra, a na njemu se trguje sa 60.000 grla, većinom u za to namenjenim halama. Stoka se dan pre mora pripremiti kako bi se na aukciji pokazala u svom punom sjaju, a u dvoranama se najčešće drži vezana. Potom ih vlasnici izlažu i pokazuju i uzimaju ponude.

Međutim, taj je postupak stresan ne samo za životinje već i za poljoprivrednike. U želji za promenom napravljena je nova aplikacija "Viehworld" koja je na tržištu od septembra ove godine. U roku od samo dva meseca već je osvojila šest hiljada poljoprivrednika koji se bave konvencionalnim ili ekološkim uzgojem, a koristi je i mnoštvo trgovaca stokom.

Tamo se mogu kupiti ili prodati goveda i to u samo nekoliko klikova. Plan je osnivača da se aplikacija uskoro proširi i za svinje, ovce, koze i konje. 

Funkcioniše tako da korisnici učitaju podatke uključujući i fotografije i videozapise te lokaciju kako bi ih potencijalni kupci bolje našli, ali svi imaju posebnu identifikaciju (AMA ID) kako ne bi mogli da varaju.

Aplikacija je besplatna, a pet odsto prihoda od prodaje ide kompaniji kreatoru. Iz tog razloga, navode iz ovog start-up-a, ne postoje ni članarine niti bilo kakve naknade.

Prema inovatorima, ona omogućava kupovinu stoke u blizini, a svaki ušteđeni kilometar prilikom prevoza životinja ima pozitivan učinak na njihov stepen stresa.

"Budući da se prodajom putem aplikacije skraćuju transportne rute, rizik od bolesti životinja drastično opada", naglašava veterinar i jedan od osnivača ove kompanije, Volfgang Šisl. Osim toga, napominje da se tako štedi farmerovo vreme, ali i novac.

Dodao je da sve navedene prednosti daju ogroman doprinos održivosti, kao i zaštiti potrošača, ali i klime jer se smanjuju emisije ugljen dioksida (CO2) zbog kraćih transportnih ruta.

Saznajte kako izgleda ova aplikacija:

 


Tagovi

Aplikacija Prodaja stoke Aukcija Digitalizacija Viehworld


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.