Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 22.09.2015. 13:15

I Severna Irska zabranila uzgoj GMO useva

Severna Irska zabranila je uzgoj GMO useva. Smatraju da bi takav uzgoj ugrozito njihov imidž čiste i ekološke sredine.

  • 158
  • 7
  • 0

Ministar za zaštitu životne sredine Severne Irske, Mark Durkan, zabranio je uzgoj useva sa genetski modifikovanim organizmima (GMO) u Severnoj Irskoj, javlja britanski javni servis BBC.

Durkan je izjavio da ne veruje u prednosti GMO useva, kao i da relativno mala površina poljoprivrednih gazdinstava u Severnoj Irskoj može predstavljati potencijalne poteškoće ako bi želeli da odvoje GMO od ne-GMO useva.

Ponosni na bogat biodiverzitet

Prema njegovoj oceni, troškovi održavanja tog razdvajanja useva bi bili izuzetno visoki. "Osim toga, mi smo ponosni na naše prirodno okruženje i bogat biodiverzitet. Širom sveta nas doživljavaju kao čistu i ekološku sredinu. Mislim da uzgajanje GMO useva, koje je, kako priznajem kontroverzno, može ugroziti naš imidž", izjavio je Durkan.

Vodeći GMO usevi su soja i kukuruz

Kako podseća britanski servis, Škotska je u avgustu zabranila uzgoj GMO useva. Evropska unija je ranije ove godine saopštila da svaka od 28 zemalja članica može usvojiti sopstveni stav o ovom pitanju, dok u Britaniji svaki regionalni parlament ima pravo na sopstvenu odluku. Osamnaest miliona farmera u 28 zemalja EU uzgaja GMO useve na 181 milion hektara, što je 13 odsto obradivog zemljišta na svetu. Glavni proizvođači su u SAD, Brazilu i Argentini, a vodeći GMO usevi su soja i kukuruz.

Pre nego se počne sa uzgojem GMO u Evropi, potrebno je dobijanje dozvole za te useve. Do sada je 48 genetski modifikovanih organizama dobilo dozvolu za potencijalnu upotrebu prilikom hranjenja životinja u EU.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

GMO Severna Irska Farmeri Biodiverzitet Mark Durkan Soja Kukuruz Ekološka sredina Prirodno okruženje SAD Brazil Argentina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer