Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 06.02.2017. 18:30

Ignorisanje klimatskih promena veoma opasno

Direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Brujninks ističe da će klimatske promene trajati decenijama, a kakve će biti njihove posledice zavisi od primene sporazuma o smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte na svetskom nivou.

Foto: Phil Jackson / Flickr
  • 891
  • 96
  • 0

Evropski regioni se zbog klimatskih promena suočavaju sa rastom nivoa mora i ektstremnim vremenskim prilikama, poput češćih i intenzivnijih vrućina, poplava, suša i oluja. Na to je, kako prenosi portal EurActiv, u najnovijem izveštaju upozorila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA). S posledicama promene klime suočava se i Srbija, a kod nas će se to manifestovati ekstremno visokim temperaturama i slabijim padavinama tokom leta.

Kako je istakao direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Brujninks (Hans Bruyninckx), klimatske promene će trajati decenijama. Kakav će biti njihov uticaj umnogome će zavisiti od primene sporazuma o smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte na globalnom nivou, kao i od usvajanja strategija i politika prilagođavanja radi smanjenja opasnosti od ekstremnih klimatskih promena.

Evropa podeljena na 7 bio-geografskih regiona

EEA je Evropu podelila na 7 bio-geografskih regiona i navela s kakvim specifičnim posledicama i klimatskim promenama će se suočiti svaki od njih. Srbija je svrstana u kontinentalni region za koji će biti karakteristični dani sa ektremno visokim temperaturama, manjak padavina tokom leta, kao i opasnost od poplava i šumskih požara.

Prema predviđanjima ove Agencije južna i jugoistočna Evropa biće takozvane "vruće tačke" klimatskih promena jer se tu očekuju najveće posledice. To će za posledicu imati veći rizik od suša, pa samim tim i manje prinose poljoprivrednih kultura.

Klimatske promene ostavljaju posledice na ekonomiju i ljudsko zdravlje

U izveštaju EEA upozorava se da promene klime predstavljaju opasnost za biodiverzitet na kopnu i moru i dodaje da se mnogim biljnim i životinjskim vrstama menja životni ciklus. Sve to nepovoljno utiče i na oblasti ekonomije, kao što su poljoprivreda, šumarstvo i ribolov. Kako je navedeno ekstremne vremenske prilike, pogodovaće širenju zaraznih bolesti što će se odraziti i na zdravlje ljudi.

Agencija je pozdravila dosadašnje uložene napore zemalja i vlada da se prilagođavanje promenama klime uvede u državne u politike, ali je naglasila da to nažalost nije dovoljno, te da u na ublažavanju posledica klimatskih promena u budućnosti treba raditi još više.

Foto: Phil Jackson / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Klimatske promene Srbija Evropa Ekologija EEA Evropska agencija za životnu sredinu Hans Brujninks Poplave Vrućine Visoke temperature Suša Poljoprivreda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta