Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi i teški metali
  • 07.11.2017. 12:15

Ima li opasnih materija u našim oranicama?

Stručnjaci u nadležnim službama za proveru zdravstvene ispravnosti i bezbednosti hrane garantuju da su voćnjaci, povrtnjaci i njive u Srbiji zdravi, dodajući da se voće i povrće redovno proverava tamo gde se gaji, ali i na prodajnim mestima. S druge strane, istraživanja instituta, Agencije za zaštitu životne sredine i lokalnih samouprava, pokazuju da na pojedinim parcelama na kojima se hrana proizvodi postoje ozbiljna zagađenja, a ona se uglavnom nalaze u blizini industrijskih zona i deponija.

Foto: budabar / BigStock
  • 1.191
  • 58
  • 0

Savremena poljoprivredna proizvodnja od poljoprivrednika zahteva da s vremena na vreme provere plodnost svojih oranica, što oni u poslednje vreme i čine. Međutim, postavlja se pitanje da li oni pored provere plodnosti zemljišta sprovode i analize o prisustvu pesticida, teških metala i drugih štetnih materija na površnama koje obrađuju.

Stručnjaci u nadležnim službama, kako prenosi RTS, garantuju da su voćnjaci, povrtnjaci i njive u Srbiji zdravi, dodajući da se voće i povrće redovno proverava na mestima gde se gaji, ali i tamo gde se prodaje. Sa druge strane, istraživanja instituta, Agencije za zaštitu životne sredine i lokalnih samouprava, pokazuju da na pojedinim parcelama na kojima se hrana proizvodi postoje ozbiljna zagađenja, a ona se uglavnom nalaze u blizini industrijskih zona i deponija.

Uglavnom se radi samo analiza plodnosti zemljišta

Poreklo poljoprivrednih proizvoda, koje se prodaje na pijacama i u prodavnicama, kao i njihovu zdravstvenu bezbednost proveravaju inspekcije ministarstava poljoprivrede i zdravlja, ali i stručnjaci za tu oblast zaposleni u pijacama i marketima. Ipak, prva karika u lancu kontrole mora da bude sam proizvođač.

Radmila Pivić, naučna savetnica u Institutu za zemljište, napominje da je provera plodnosti zemljišta najpotrebnija poljoprivrednicima, jer se ona obavlja da bi se odredile norme đubrenja i videlo šta konkretno njihovim oranicama na kojima planiraju zasad nedostaje kada je reč o hranljivim materijama. Međutim, prema njenim rečima, vrlo retko proizvođači traže da se na njihovim njivama obave analize o prisustvu teških metala opasnih po ljudsko zdravlje.

U Srbiji 700 lokacija kontaminirano teškim metalima

U Srbiji postoji Katastar kontaminiranih lokacija, a prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine u našoj zemlji ih trenutno ima 700. Dragana Vidojević iz te agencije kaže da rezultati pokazuju da su parcele smeštene pored prometnih saobraćajnica na pojedinim lokalitetima ugrožene većim koncentracijama olova, dok u okolini deponija na kojima se odlaže komunalni otpad, postoji povećan sadržaj teških metala poput olova, arsena, hroma i bakra.

Povišen nivo pesticida u 1-1,5% hrane koju jedemo

Uprkos tome, nadležni tvrde, da trenutno nema razloga za brigu, ali upozoravaju da veću opasnos po zdravlje čak i od teških metala predstavljaju pesticidi. Savetnik ministra Nenad Dolovac, napominje da je praćenjem i analizama iz prethodnih godina ustanovljeno da 1-1,5% hrane, koju konzumiramo, sadrži povišen nivo pesticida. Kada se takvi proizvodi otkrije, nadležne službe daju nalog za zabranu njihovog stavljanja u promet. Najviše takvih rešenja doneto je posle majskih poplava iz 2014. godina, kada je čak 12.000 hektara bilo neupotrebljivo duže od godinu dana, a u uzorcima zemljišta i mulja iz Čačka, Kraljeva, Kragujevca, Obrenovca, pronađene su velike koncentracije nikla, olova, arsena i hroma.

Foto: budabar / BigStock


Izvori

RTV


Tagovi

Hrana Zemljište Njive Voćnjaci Voće Povrće Povrtnjaci Agroklub Agencija za zaštitu životne sredine Olovo Hrom Nikl Bakar Arsenik Teški metali Pesticidi Dragana Vidojević Nenad Dolovac Radmila Pivić Čačak Kraljevo Kragujevac Obrenovac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.