Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Forum u Moskvi
  • 27.10.2015. 17:30

Ima prostora i volje za povećanje izvoza u Rusiju

Postoji veliki prostor za povećanje izvoza u Rusiju. Srpski proizvodi imaju svoje mesto na ruskom tržištu.

Foto: Vlada Srbije
  • 96
  • 7
  • 0

Danas je premijer Srbije Aleksandar Vučić, u Moskvi otvorio rusko-srpski poslovni forum na kome učestvuje oko 120 kompanija iz Srbije i 100 kompanija iz Rusije.

Ovom je prilikom izjavio da je cilj njegove posete Moskvi da se u razgovorima sa rukovodstvom Ruske Federacije postignu važni i dobri rezultati za građane Srbije i za buduće odnose dveju zemalja te da ove dve zemlje mogu u još većem procentu da razvijaju trgovinske odnose, kao i da rade na poboljšanju političke saradnje.

Rusija - jedan od tri najvažnija trgovinska partnera

Srpski premijer Rusiju smatra jednom od tri najvažnija trgovinska partnera Srbije, ali i ističe da postoji mnogo prostora za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, namenske industrije i građevinarstva. Podsetio je i da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koje Ruskoj Federaciji nisu uvele sankcije jer kako kaže, cilj je graditi dobre političke odnose, zbog čega je važno nastaviti sa razvijanjem takve politike. Premijer je takođe iskoristio priliku i pozvao ruskog kolegu Dimitrija Medvedeva u zvaničnu posetu Srbiji 2016. godine.

Za osam meseci ove godine, prema podacima PKS-a, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije iznosila je 1,74 milijarde dolara, ali je Srbija u Rusiju izvezla robe u vrednosti tek 469 miliona dolara i tu postoji veliki prostor za povećanje. Da je trend izvoza u porastu i da srpski proizvodi imaju svoje mesto na ruskom tržištu, dokazuje i podatak da je uvoz srpskih proizvoda u Rusiju za pola godine povećan za 40 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Rusi najviše traže srpsko voće

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić takođe smatra da ne postoje prepreke u povećanju izvoza na rusko tržište jer se pokazalo da se izvoz u Rusiju u poslednjih pet godina povećava, a najtraženije su srpske šljive i breskve, ali i smrznuto voće. Srbija je u mogućnosti da Rusiji još ponudi i mleko i mlečne prerađevine, kao i meso i proizvode od mesa. Prema pisanju Blica, Miletić smatra da bi Srbija morala da poradi na povećanju standarda kvaliteta, ali i jačim marketinškim kampanjama, kao i da će povećanje kvaliteta i objedinjavanje proizvoda srpskih poljoprivrednika doprineti povećanju izvoza na rusko tržište.

Foto: Vlada Srbije


Tagovi

Aleksandara Vuči Moskva Poslovni forum Rusija Dimitrij Medvedev Trgovinski partneri Unapređenje saradnje Povećanje izvoza Poljoprivredni proizvodi PKS Miroslav Miletić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.