Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubriva
  • 19.10.2022. 15:00

Industriji đubriva i poljoprivrednicima treba više novca - EU će promovisati korišćenje stajnjaka?

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski kritikuje Privremeni krizni okvir EU, a ministri poljoprivrede traže jače promovisanje upotrebe azotnih đubriva iz tečnog stajnjaka.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 88
  • 11
  • 0

Svoje nezadovoljstvo korišćenjem Privremenog kriznog okvira EU podelio je evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, na sastanku ministara poljoprivrede koji je ove nedelje održan u Luksemburgu. On smatra da od 435 milijardi evra kriznih sredstava za podršku privredi kao rezultat rata u Ukrajini, premalo novca ide industriji đubriva i poljoprivrednicima, prenosi Agrarheute.

Evropska komisija trenutno priprema spisak trošenja sredstava, a još u martu je odlučila o privremenom kriznom okviru za nacionalnu pomoć što je državama članicama dalo više slobode da zaštite svoju ekonomiju od posledica sukoba u Ukrajini. 

Kada je reč o đubrivima, Brisel planira da predstavi strategiju 9. novembra, a izjave Vojčehovskog daju nadu da će Komisija zahtevati veću podršku za njihovu proizvodnju, jer se sigurno snabdevanje hranom u Evropi ne može zasnivati na uvozu mineralnih.

"Rat u Ukrajini doveo je do smanjenja ponude što je uzrokovalo rast cena. To utiče na sve evropske poljoprivrednike i moglo bi da ugrozi buduću žetvu, ne samo u Evropi. Zato smo se složili da su potrebne dalje mere kako bi se osiguralo da đubriva, kao i konačni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi ostanu pristupačni", izjavio je na sastanku češki ministar poljoprivrede, Ždenek Nekula

Belgijska inicijativa

U kontekstu ove teme, Belgija je Savetu podnela predlog za jače promovisanje upotrebe azotnih đubriva iz tečnog stajnjaka (RENURE). Istina, to je u suprotnosti sa specifikacijama EU direktive o nitratima, prema kojoj se prerađeni proizvodi i dalje klasifikuju kao đubriva životinjskog porekla. Inicijativu su podržale Holandija, Španija, Mađarska i Portugal.

Stajnjak ponovo u upotrebi (Foto:  Depositphotos/fiskness)

"RENURE proizvodi su potpuna zamena za hemijska. Mogu prehrambene sisteme napraviti otpornima jer zavise od lokalno dostupnih resursa”, rekao je holandski ministar Guido Landir, čija je zemlja posebno pogođena rastućim cenama, prenosi Euractiv

Ali, Vojčehovski je objasnio da se više od 90 odsto životinjskog đubriva proizvedenog u EU već koristi u te svrhe. Upozorio je i na studiju Zajedničkog istraživačkog centra JRC Evropske komisije i naglasio da je njihova upotreba povezana s relativno visokim emisijama amonijaka i da bi zato zahtevala stroge specifikacije. Zbog toga bi se sve moralo pažljivo ispitati kako se ne bi pogoršao kvalitet vode i vazduha.

Za zaštitu klime u poljoprivredi neophodan novac

Ministri poljoprivrede EU raspravljali su i o vezivanju karbona u zemljištu. Poljski, Češki, Mađarski i Slovački ministri su postavili zahtev da poljoprivredne mere za zaštitu klime ne bi trebalo finansirati samo iz poljoprivrednog budžeta EU, već i iz drugih fondova. Podržale su ih Rumunija, Bugarska, Slovenija i Hrvatska. Slovački ministar poljoprivrede Samuel Vlčan je rekao da su sredstva ZPP-a iscrpljena, zbog čega ih više nema dovoljno za plaćanje proizvodnje karbona.

Vojčehovski je istakao da bi ciljano stvaranje ponora karbona u okviru ZPP-a moglo značiti vredan dodatni prihod za mnoge poljoprivrednike. Cilj je razviti tržište na kojem bi se duže skladištio karbon u zemljištu kroz trgovinu sertifikatima s CO2. Komesar nije naveo datum kada se može očekivati predlog Komisije EU na ovu temu, ali se podnesak nadležnih organa ne očekuje pre kraja ove godine.


Tagovi

Evropska komisija Nestašica đubriva Stajsko đubrivo Renure Januš Vojčehovski Snabdevanje đubrivom


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.