Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 24.04.2016. 17:30

Inicijativa za veći izvoz šljiva u Tursku

PKS pokrenuće inicijativu za povećanje kvota za izvoz suvih šljiva na tržište Turske i Bliskog istoka.

  • 186
  • 7
  • 0

Privredna komora Srbije pokrenuće inicijativu da se već na prvom mešovitom komitetu za ekonomsku saradnju sa Turskom razgovara o povećanju kvota za izvoz suvih šljiva na to tržište, jer je sadašnja količina od 200 tona oslobođena plaćanja posebnih dažbina, ispod izvoznih potencijala domaćih proizvođača.

Povećati izvozne kvote na tursko i tržište Bliskog istoka

To je najavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, u Valjevu, nakon posete kompaniji Agranela koja se bavi proizvodnjom i preradom domaćeg voća, pre svega suvih šljiva i 96 odsto proizvedenog izvozi na tržišta Evropske unije, CEFTA, Ruske Federacije i Bliskog istoka. "Trenutno izvozimo više nego što su nam dozvoljene kvote, želimo da povećamo količine koje bez carina možemo da izvezemo na tursko tržište i šanse su dosta dobre da taj plan realizujemo", rekao je Čadež. Kapaciteti postoje, kompanije poput Agranele spremne su da povedu i druge manje kompanije, da im prenesu znanje, otvore tržište i plasman, ukazao je Čadež. Tehnički direktor kompanije Milorad Tomić istakao je da njegova kompanija radi punim kapacitetom od 1.400 tona i da od PKS očekuju podršku u povećanju izvoznih kvota na turskom i tržištu Bliskog istoka.

Valjevsko pivo prvi put otišlo na tržište SAD-a

Prilikom posete Valjevskoj pivari, koja je posle raskinutog ugovora o privatizaciji, postala stoprocentno državno preduzeće, Čadež je podsetio da je pre neki dan Valjevsko pivo prvi put otišlo na tržište SAD. Sa menadžmentom pivare predsednik PKS je razgovarao o kargo usluzi Aerodroma Nikola Tesla i Er Srbije, koja će, kako je istakao, unapediti izvoz i pomoći kompanijama poput Valjevske pivare. "Kargo servis funkcionisaće od otvaranja direktnih letova za SAD, što će pojednostaviti transport robe na američko tržište", ocenio je Čadež.

Direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac naveo je da preduzeće zapošljava 197 radnika, kao i da od 2010. stalno povećava proizvodnju, dostigavši nivo od oko 100.000 hektolitara, što je, u odnosu na poslednje tri godine, porast od oko 20 odsto.

PKS mora da bude tamo gde su privrednici

Nakon posete kompanijama Čadež je privrednicima ovog regiona - članovima Skupštine Regionalne privredne komore Valjevo govorio o daljim koracima u modernizaciji i izgradnji jedinstvenog komorskog sistema Srbije, čiji je sastavni deo približavanje komorskih servisa privredi - spuštanjem javnih ovlašćenja i komorskih usluga na nivo regionalnih komora. "Sada ulazimo u drugu fazu reorganizacije komorskog sistema, posle jednog ozbiljnog posla koji smo prešli u reorganizaciji, optimizaciji PKS. Trenutno imamo trećinu manje zaposlenih, nego kada smo počeli proces, iz prostog razloga, jer sada, posle usvajanja zakona sledi stvaranje jedne celine, novog komorskog sistema Srbije, sa osnovnim ciljem da PKS bude tamo gde su privrednici", predočio je Čadež. Objašnjava da je bitno da privreda, preduzeća, dobijaju usluge i servise u mestu gde se nalaze - Valjevu, Čačku, Nišu i drugim mestima.


Tagovi

PKS Izvoz suvih šljiva Turska Bliski istok Marko Čadež Tržište SAD-a Milorad Tomić Povećanje izvoznih kvota Aleksandar Rajevac Valjevska pivara