Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokantno
  • 11.05.2023. 10:30
  • Tuzla, BiH

Inspektori otkrili prevaranta: Godinama ubira podsticaje za nepostojeću soju

Drama u susednoj Bosni i Hercegovini.

Foto: Depositphotos/hraska
  • 37.564
  • 1.883
  • 1

Poljoprivredni inspektori otkrili su da već godinama podsticaje za nepostojeće useve soje dobija poljoprivrednik na području Tuzlanskog kantona u BiH, saznao je Agroklub iz svojih izvora. Informaciju nam je potom, potvrdio i direktor Poljoprivrednog zavoda TK Fejzo Begović, prvobitno kazavši kako će javnost vrlo skoro dobiti "sočne detalje" sprovedenih kontrola. 

Na naše insistiranje, a potom i otkrivanje da smo došli do bombastične vesti, dobili smo i potvrdu:

"Ja sam iskren i radikalan kad su takve stvari u pitanju, jer ne želim da se dešavaju. Čovek je prijavio 24 hektara soje u Kalesiji, mi dođemo, nema ni grma, a prima podsticaje šest godina", potvrdio nam je Begović, napomenuvši kako će pod svaku cenu nastaviti da "rovi" tamo gde su nelogičnosti. 

Ime i prezime spornog poljoprivrednika dostavljeno je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, no iz ove institucije do momenta objave teksta nisu dostavili odgovore. Begović, međutim, ističe kako inspektori nastavljaju sa svojim poslom te da to "nekima sigurno ne paše". 

Ranije je otkrio više od 15 hiljada ovaca lažno prijavljenih (Foto: Depositphotos/DesignPicsInc)

Kontrola useva 

Pod direktorskom palicom ovog doktora nauka iz oblasti poljoprivrede, ranije je utvrđeno lažno prijavljenih više od 15 hiljada ovaca u Tuzlanskom kantonu, čime je u agrarnom budžetu sačuvano oko 400 hiljada maraka (oko 200 hiljada evra). Tada je, još po najavi da će inspektori proveravati popis ovaca, 86 ovčara odustalo od podsticaja. Ovce su sada, kaže nam, dovedene u red, popisane od uva do uva, a isto će biti urađeno i sa mlečnim grlima.

Veruje se da ima još odstupanja i kod prijavljenih površina pod usevima i zasadima, prema prognozama Begovića ona se kreću do 15 procenata. Ali, i tu postoje planovi kako bi se prevarantima stalo u kraj. 

"Toliko je odokativnih momenata da je to neverovatno", ističe Begović, kazavši kako se po prvi put na ovom polju nešto pokreće te će se verovatno uključiti i geodetske službe. Priča nam da je resornog ministra i kantonalnog premijera upozorio da se određeni koraci moraju preduzeti. 


Tagovi

Kontrole Inspekcija Poljoprivredni zavod TK Fejzo Begović Soja u Kalesiji Popisivanje grla


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao