Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 27.06.2018. 16:00

Instinkt poljoprivredniku više nije dovoljan - sve više će se oslanjati na tehnologiju

Cilj projekta austrijskih fakulteta je stvaranje alata koji se mogu koristiti izuzetno fleksibilno i jednostavno preko standardnog internet pretraživača. Pomoću njih poljoprivrednici danas imaju mogućnost da predvide svaku situaciju.

Foto: Eurocomm PR
  • 216
  • 10
  • 0

Tehnički fakultet i Fakultet za biomedicinu u Beču udružili su snage u istraživačkom projektu "Farm/IT" koji služi da se prikupe različiti poljoprivredni podaci kako bi poljoprivreda išla u korak sa informacionim tehnologijama. 

"Cilj projekta je stvaranje alata koji se mogu koristiti izuzetno fleksibilno i jednostavno preko standardnog internet pretraživača. Pomoću njih poljoprivrednici danas imaju mogućnost da predvide svaku situaciju. Dostupne su osnovne informacije neophodne za uzgoj kao i podaci koje možete sami uneti i prilagoditi model svojim zahtevima u cilju dobijanja još boljih rezultata. Lako možete i simulirati kakav će biti ishod vaše odluke", izjavio je Tomas Nojbauer (Thomas Neubauer) sa Tehničkog fakulteta u Beču, koji upravlja programerskim delom ovog projekta.

Visoki zahtevi savremene poljoprivrede

Na poljoprivrednim poljima računar se podrazumeva kao profesionalni savetnik, jer su zahtevi savremene poljoprivrede visoki: treba stvoriti pouzdan i pristupačan proizvod uz maksimalnu zaštitu prirodne okoline. "Poljoprivrednici su često u obavezi da pruže detaljne informacije o uzgoju, kako bi bili subvencionisani. Uzgoj ne zavisi samo od prirode zemljišta i karakteristika samih sorti biljaka, već nam pored aktuelne vremenske prognoze mogu pomoći satelitski podaci", izjavio je dr Ahmed Manshadi sa Fakulteta za biomedicinu, koji radi na agronomskom delu projekta. 

Ljudski instinkt više nije dovoljan

Nojbauer smatra: "Svako ko se poljoprivredom bavi dugi niz godina, intuitivno donosi ispravne odluke. Međutim, današnja agrikultura je dostigla određeni nivo složenosti, tako da ljudski instinkt više nije dovoljan. Želimo da prikupimo podatke iz različitih izvora, kako bismo doneli prave odluke kada je u pitanju sadnja biljaka ili vreme za žetvu. Tako, na primer, možemo da izračunamo najbolje vreme đubrenja azotom ili da pratimo rast biljaka pomoću iscrpne baze podataka. Osim toga, korisnici dobijaju savete za optimalan uzgoj i najbolje useve u zavisnosti od regiona u kojoj se nalaze". Ovaj projekat će trajati do 2021. godine.


Tagovi

Pametna poljoprivreda Thomas Neubauer Ahmed Manshadi Farm/IT


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.