Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invanzivne vrste
  • 17.02.2020. 07:30

Invanzivni parazit: pljosnati crv Obama nungara širi se poljima Evrope

Zlatno smeđe je boje, brzo se razmnožava, a može narasti i do 10 cm. Iako se svakom neupućenom, ovaj pljosnati crv može učiniti na prvi pogled bezazlenim, on to nije, ni u kojem slučaju. Vrlo je štetan i predstavlja opasnost za domaće vrste kopnenih puževa i kišnih glista koji su njegova glavna hrana.

Foto: WikimediaCommons/Piterkeo
  • 296
  • 12
  • 0

Francuski tim na čelu sa naučnikom Žan-Luj Žustinom (Jean-Lou Justine) s Instituta za sistematiku, evoluciju i biodiverzitet istražuje prisutnost parazita na biljkama nazvanog Obama nungara. Još uvek se ne zna odakle i na koji način se parazit pojavio, ali Žustin smatra kako je kao i sve ostale vrste unesen međunarodnom trgovinom biljaka. Zabrinutost je izazvao i podatak koji pokazuje da je ova vrsta trenutno prisutna u 75 odsto područja Francuske, piše mercopress.

Ova vrsta pljosnatog crva prvi put je otkrivena 2008. godine na ostrvu Ganzi, jednom od Kanalskih ostrva, odakle se dalje proširio u Španiju, Italiju i Veliku Britaniju, ali je tek 2015. godine opisan je kao nova strana vrsta u Evropi.

Naraste do sedam centimetra i ozbiljno šteti domaćim biljkama

Obama nungara pripada redu Platyhelminthes, a ime je dobio od domorodačkog brazilskog plemena, a znači 'ravan kao list'. Zlatno smeđe je boje, brzo se razmnožava, a može da naraste i do 10 cm. Iako se svakom neupućenom, ovaj pljosnati crv može učiniti na prvi pogled bezazlenim, on to nije, ni u kojem slučaju. Vrlo je štetan i predstavlja opasnost za domaće vrste kopnenih puževa i kišnih glista koji su njegova glavna hrana.

Japanski dvornik: Invazivna vrsta koja uništava asfalt i kuće

Prema sprovedenoj molekularnoj studiji, otkriveno je da Obama nungara ima tri vrste; dve koje potiču iz Argentine i jedna iz Brazila.

U Veliku Britaniju uvezen sa saksijama

U Velikoj Britaniji pristutnost ove štetočine uočena je 2016. godine. Dokazano je da je iz Holandije uvezen sa saksijama jedne popularne zimzelene višegodišnje biljke, a naziva se koralni zvončić ili hojhera. Ova ukrasna zimzelena biljka uvezena je iz Brazila u Holandiju, a iz Holandije u britanski vrtni centar (Oxfordshire).

Stručnjaci zaštite životne sredine ističu kako se ovim jasno dokazuje direktna povezanost nekontrolisane virtualne trgovine saksijama i širenja invazivnih stranih vrsta. Brojni biolozi su zabrinuti jer se u Velikoj Britaniji odomaćuju sve više stranih vrsta pljosnatih crva, ponajviše sa Novog Zelanda i iz Australije, a vlasti po tom pitanju ne preduzimaju baš mnogo.

U Evropi je zabeleženo više od 12.000 stranih invanzivnih vrsta

U Evropu je uvezeno oko 18 vrsta pljosnatih crva, a među njima je i vrsta sa Nove Gvineje, jedna od 100 najgorih, najopasnijih invazivnih stranih vrsta u svetu, piše theguardian.

Štetočine i biljne bolesti krivci za gubitak 40% poljoprivrednih useva u svetu

Met Šardlou, direktor Britanskog društva za zaštitu beskičmenjaka "BugLife" upozorava kako se uvozom ukrasnog bilja u saksijama uvozi i veliki broj štetnih i nepoželjnih stranih vrsta.

"Naša biosigurnost je u opasnosti, vreme je da vlada preuzme nadzor nad ovim problemom pre nego što stvari izmaknu kontroli", zaključio je Šardlou.


Tagovi

Obama nungara Invanzivne vrste Francuska Velika Britanija Brazil Saksije Uvoz


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao