Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup državnog zemljišta
  • 24.11.2016. 08:00

Investitorima prednost pri zakupu državnog zemljišta

Skupština Srbije je krajem 2015. godine donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu gde je jednom od osnovnih izmena Zakona propisano je da pravna lica mogu da ostavare pravo prvenstva zakupa do 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predviđenog za davanje u zakup u jednoj jedinici lokalne samouprave.

Foto: bigstockphoto.com, ilozavr
  • 263
  • 37
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uputilo je zvanični poziv predstavnicima lokalnih samouprava u Srbiji (gradonačelnicima, predsednicima opština i članovima opštinskih veća zaduženim za poljoprivredu) da u cilju uspostavljanja saradnje sa potencijalnim investitorima u okviru svojih nadležnosti, u najkraćem roku, počnu postupak prikupljanja podataka o zainteresovanim licima za ostvarivanje prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Kako se podseća u ovom pozivu Skupština Republike Srbije je 29. decembra 2015. godine donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu gde je jednom od osnovnih izmena Zakona propisano je da pravna lica mogu da ostavare pravo prvenstva zakupa do 30% poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predviđenog za davanje u zakup u jednoj jedinici lokalne samouprave.

Sprovesti evidenciju i dostaviti izveštaj o katastarskim parcelama za zakup

S tim u skladu resorno ministarstvo poziva predstavnike lokalnih vlasti da sprovedu popis svih potencijalnih investitora zainteresovanih za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po pravu prvenstva zakupa, a evidenciju o njima i izveštaj sa podacima o katastarskim parcelama za koje su ova lica zainteresovana dostave Ministarstvu poljoprivrede.

U saopštenji se dodaje da je ovaj izveštaj potrebno u formi tabele sukcesivno dostavljati Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, najkasnije 2 do 3 dana po prijemu da bi te parcele mogle biti opredeljene kao mogućnost za davanje u zakup po pravu prvenstva zakupa Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Foto: bigstockphoto.com, ilozavr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Poljoprivreda Zemljište Državno zemljište Srbija Zakon Zakon o zemljištu Pravo prečeg zakupa Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.